Klena resultat med Strattera för vuxna

GÖTEBORG En svensk långtidsstudie av läkemedlet Strattera för vuxna med ADHD gav skrala resultat. Bara en patient slutförde hela studien och det tog tre år innan den publicerades.

Det var under ledning av professor i barnpsykiatri Christopher Gillberg som det omtvistade läkemedlet för neuropsykiatriska funktionshinder som används för barn även skulle prövas på vuxna.

20 personer i åldrarna 19 till 47 deltog i studien som nyligen publicerades i Journal of Attention Disorder, Jad. Hälften av personerna svarade på behandlingen, men endast en av dem kunde genomföra hela försöket.

Sex av patienterna avbröt behandlingen med läkemedlet inom 10 veckor och 13 av dem vid veckan 10 eller senare. Främst på grund av biverkningar såsom aggression, deprimerad sinnesstämning, höjda nivåer av leverenzymer och sköldkörtelhormoner, samt blodtryckförändringar.

Forskarna konstaterar själva att “det här måste anses som ett kliniskt sett relativt svagt resultat“ och att nyttan av medicinen för patienterna upplevdes avta efter en tid. Majoriteten av dem hade alltså sidoeffekter och biverkningar.

Trots att studien avslutades i maj 2006 så publiceras den först nu. Dt läkemedelsföretag som tillhandahåller Strattera är Eli Lilly.

Strattera godkändes 2006 av svenska Läkemedelsverket för behandling av barn och ungdomar över sex år som dras med uppmärksamhetsstörning med hyperaktivitet. Det var det första läkemedlet för behandling av ADHD som inte hade centralstimulerande effekt, vilket anses minska risken för missbruk. En nackdel är att det ger ökad risk för självmordstankar under behandlingen, enligt Läkemedelsverket.

Den verksamma substansen i läkemedlet är atomoxetin, det är inte helt kartlagt hur det verkar, men ökar mängden av signalsubstansen noradrenalin i hjärnan.

• Professor Christopher Gillberg hamnade i hetluften för några år sedan då han dels anklagades för att överdriva andelen barn med neuropsukiatriska problem. Dels för att inte redovisa forskningsunderlaget kring de s.k. Göteborgsbarnen. Källmaterialet förstördes senare av några av hans medarbetare.

Etiketter:

Annonser