Gillbergs medarbetare dömda

GÖTEBORG Tre medarbetare till professor Christoffer Gillberg dömdes i fredags till villkorliga domar och höga böter för att förstört ett omtvistat forskningsmaterial om ADHD/damp. ”Rättssäkerheten för forskare har satts ur spel”, menar de tre efter domen i Göteborgs tingsrätt.

De tre – en controller vid Göteborgs universitet och två överläkare vid Sahlgrenska, varav den ena är Gillbergs hustru Carina – har enligt tingsrätten gjort sig skyldiga till brottsrubriceringen undertryckande av urkund.

De förnekade brott under förhandlingen, men tillstod att de under en helg i maj 2004 förstört 22 hyllmeter av forskningsmaterialet om 141 barn som följts under flera år. Kammarrätten hade beslutat att låta två kritiker ta del av materialet. Men Gillberg vägrade och hänvisade till att studiedeltagarna utlovats sekretess, varefter hans medarbetare på egen hand förstörde materialet.
För detta döms de nu till villkorliga domar och böter på vardera mellan 15000-40000 kronor.

I ett pressmeddelande skriver de tre medarbetarna nu att de destruerade materialet eftersom de befann sig i en nödsituation och att kärnfrågan varit forskningspatienternas rätt till sekretess.
”Tingsrätten i Göteborg har genom sin fällande dom mot oss idag bekräftat våra farhågor om att den internationella Världsläkarorganisationens Helsingforsdeklaration om etiska principer i forskning totalt åsidosätts av det svenska rättsväsendet”, hävdar de.

Deras advokat Anders Munck säger till TT att rätten borde ogillat åtalet mot dem. Han ska nu tillsammans med klienterna granska domen och ta ställning till om man ska överklaga.

Christoffer Gillberg(bild) har blivit berömd för forskning om varför vissa barn är överaktiva, har inlärningssvårigheter och riskerar hamna i svårigheter senare i livet. Flera av barnen behandlas med mediciner som innehåller amfetamin.

Lundadocenten Eva Kärfve och barnläkaren Leif Elinder ifrågasatte Gillberggruppens forskning, misstänkte fusk i en uppföljningsstudie och ville granska underlaget. Kärfve ansåg att damp blivit en slaskdiagnos, ett bekvämt sätt för samhället att kategorisera, istället för att hantera olikheter och ge extra stöd åt vissa individer. Särskilt i skolmiljöer.
Etiska rådet vid Göteborgs universitet fann inte belägg för forskarfusk, men någon oberoende utredning hann inte undersöka materialet innan det förstördes.

Professor Gillberg och rektorn för Göteborgs universitet Gunnar Svedberg dömdes ifjol för tjänstefel till 50 respektive 40 dagsböter för att materialet inte lämnades ut. Gillberggruppen talar om ”justitiemord” och ”rättsskandal” efter domarna. Och Gillberg begärde nyligen att Högsta domstolen ska ta upp målet för ny bedömning.

Etiketter:

Annonser