Forskarmaterial om dampbarn förstördes

GÖTEBORG Den stora forskarstriden om “bokstavsbarnen“ har tagit en ny vändning. Hela underlaget – 22 hyllmeter – till professor Christopher Gillbergs omstridda forskning om diagnoserna damp och adhd har förstörts av tre medarbetare på Göteborgs Universitet. Gillbergs främsta kritiker hade begärt och fått rätt att ta del av materialet.

– Det här slår allt, jag är bedrövad, säger byråchefen Bengt Wedel på Göteborgs Universitet till Sydsvenska Dagbladet.
Han anser att det är brottsligt att förstöra forskningsmaterial på detta vis.

De tre medarbetarna, varav en är professor Gillbergs hustru, uppger att de i fredags låste in sig på universitet och utan professorns vetskap förstörde det omfattande materialet om 141 barn som följts under flera år. Skälet skulle vara att Gillberg lovat familjerna att informationen om barnen aldrig skulle lämnas ut till andra.

Christopher Gillberg har blivit internationellt känd på forskningen om varför vissa barn är överaktiva, har inlärningssvårigheter och riskerar att hamna i svårigheter senare i livet. Hans forskning menar att uppåt sju procent av alla svenska barn kan ha störningar till följd av damp eller adhd.
Men diagnoserna används nästan bara i Sverige, och flera “damp-barn“ medicineras med amfetamin för att bli lugnare.

Lundadocenten Eva Kärfve och barnläkaren Leif Elinder har ifrågasatt Gillbergs forskning och begärt att få granska underlaget. Gillberg har vägrat, men har efter domar ålagts att öppna arkiven.
Kärfve anser att damp är en slaskkdiagnos, ett bekvämt sätt för samhället att kategorisera, istället för att hantera olikheter och ge mer stöd åt vissa individer.

Hon misstänker att Gillbergs forskargrupp i en uppföljningsstudie har plockat in barn som inte var med från början, vilket kan ha påverkat resultatet. Etiska rådet vid Göteborgs universitet har dock inte funnit belägg för något forskarfusk.

Eva Kärfves reaktion på att forskarunderlaget har förstörts:
– Att detta ytterligare förstärker mina misstankar. Att detta skulle hända är en möjlighet jag har tänkt mig. Speciellt om det finns något allvarligt att dölja, säger Eva Kärfve till Sydsvenska Dagbladet.

Etiketter:

Annonser