Forskarstrid i rätten om förstört material

GÖTEBORG Inför skranket i Göteborgs tingsrätt står dampforskaren professor Christopher Gillberg och två personer i stadens universitetsledning åtalade för tjänstefel. Gillberg anser sig utsatt för en förtalskampanj och uppger sig inte förstått att han beordrats att lämna ut sitt omstridda forskningsmaterial.

-Att anklagas för forskningsfusk är det värsta som kan hända. Jag har utsatts för en förtalskampanj utan motstycke i svensk historia, sade Gillberg på onsdagen när han hördes under andra rättegångsdagen.

Striden handlar om huruvida hans antagonister sociologen Eva Kärfve och barnläkaren Lennart Elinder skulle få tillgång till patientjournalerna i den s.k. Göteborgsundersökningen, där barn med diagnosen damp/ADHD studerats under lång tid. Studien utgör underlag för omtvistad behandling med låga doser amfetamin av barn med påstådda hjärnskador.

Gillbergs kritikerna ifrågasätter varför det helt plötsligt på nittiotalet upptäcktes allt fler barn med den diagnosen. De båda misstänkte vården för överdiagnosering och Gillberg för fusk och ville själva få tillgång till hans materialet när inte oberoende expertgrupp utanför universitetet tillsattes.

Kammarrätten gav klartecken till att de skulle få se materialet med vissa förbehåll för att skydda barnens identitet. Universitetet beordrade efter flera turer till slut Gillberg att lämna ut forskarmaterialet, men denne vägrade och gjorde det svåråtkomligt med hänvisning till att skydda barnen och deras familjer.
JO beslutade inleda en förundersökning om tjänstefel som ledde till åtalen.

i rätten skyller nu de tre åtalade på varandra och på att de vilseletts av jurister. Gillberg lägger stor skuld på universitetet för att inte ha lyckats reda ut vem som egentligen ägde forskarmaterialet.

Men om misstankarna om fusk har någon grund är idag omöjligt att utreda. För förra året förstördes hela materialet av Gillbergs hustru och två medarbetare. Den gärningen berörs inte i den nu aktuella rättegången, utan är polisanmält och utreds separat.

Om professor Gillberg i rätten uttrycker sig orättvist anklagad och förtalad, så har han desto större stöd utanför salen. Ett hundratal medlemmar från föreningarna Attention och Autism, och de berörda barnen och deras familjer, demonstrerade i tisdags utanför tingsrätten och krävde “Stoppa häxprocessen“.

Etiketter:

Annonser