Gillberg förlorade i Europadomstolen

STRASBOURG Svenska staten har inte utsatt psykiatriprofessor Christopher Gillberg för rättsövergrepp när han dömdes för tjänstefel för att vägrat lämna ut forskningsmaterial om “bokstavsbarn“. Det slår Europadomstolens högsta instans slutligt fast.

Därmed har en tio år lång strid kring Gillbergs omstridda “dampforskning“ vid Göteborgs universitet avslutats med tisdagens dom i Strasbourg.

Gillberg hade vägrat att lämna ut sitt forskningsmaterial om ett par hundra Göteborgsbarn och adhd till två kritiker för granskning. Detta med hänvisning till den sekretess han utlovat barnen och deras föräldrar. Materialet förstördes istället av några medarbetare som sedan dömdes.

Att han senare dömdes för tjänstefel till böter och villkorligt i sin vägran anses nu inte brutit mot Europakonventionen eller att hans rätt till privatliv och yttrandefrihet har åsidosatt. Det anser Stora kammaren i avgörandet från Europadomstolen.

Att han ändå lyckades driva frågan till domstolens högsta instans är ovanligt och har ingen annan svensk lyckats med på över 15 år, rapporterar Ekot och TT.

Hans juridiska ombud, Clarence Crafoord från Centrum för rättvisa, anser dock inte Europadomen svarat på när en forskare kan tvingas utlämna känslig information. Det kan nu istället bli något som svenska lagstiftare kan behöva utreda.

Gillberg skriver ett pressmeddelande efter domen att han “noterar med intresse och oro att svenska regeringen inför domstolen hävdade att internationellt vedertagna forskningsetiska regler faktiskt inte gäller i Sverige.”

Etiketter:

Annonser