Omstridd damp-forskare åtalas av JO

GÖTEBORG Justitieombudsmannen har beslutat väcka åtal mot professorn i barn- och ungdomspsykiatri Christopher Gillberg (bild) och några andra i ledningen för Göteborgs universitet. Detta för att de inte lämnat ut handlingar om en omstridd forskning kring damp.

Sociologen Eva Kärfve och barnläkaren Leif Elinder har ifrågasatt Gillbergs forskning om s.k. damp-barn, problembarn med medfödda dysfunktioner i hjärnan som bl a behandlas med amfetaminliknande mediciner. Kärfve menar att det saknas bevis för sådana skador och att damp snarast är en slaskdiagnos.

De har begärt att få ta del av Gillbergs forskningsmaterial och kammarrätten har uppmanat honom att lämna ut underlaget med vissa förbehåll. Gillberg hävdade dock att de stred mot patienternas utlovade sekretesskydd.

Förutom Christopher Gillberg så åtalas rektor Gunnar Svedberg och ordförande Arne Wittlöv för Göteborgs universitet för tjänstefel genom att ha underlåtit att lämna ut materialet. Rektorn och ordföranden anser dock att de försökt göra materialet tillgängligt, rapporterar TT.

Förra våren förstördes hela materialet, cirka 100 000 sidor, i en papperstugg av Gillbergs fru och två medarbetare. Förundersökning har även inletts mot de tre som förstörde materialet.

• Professor Gillberg fick i fjol Philips Nordic Prize 2004 för sin neurologiska forskning.

Etiketter:

Annonser