Kritik mot Socialstyrelsens ADHD-rapport

(Drugnews/SL)
STOCKHOLM Socialstyrelsens nyligen presenterade “kunskapsöversikt“ om damp och ADHD riskerar öppna slussarna för ännu mera amfetamin till överaktiva och stökiga barn. Kritiker som varnat för överdiagnosiering menar att det är bättre att ge skolan fler kuratorer och psykologer än att behandla barn med narkotika.

Efter en lång tidvis het vetenskapsstrid presenterades i slutet av maj Socialstyrelsens rapport om ADHD (hyperaktivitetssyndrom med uppmärksamhetsstörning). Medicinering med centralstimulerande medel kombinerat med socialt stöd till barn och föräldrar är den bästa behandlingen för barn med denna diagnos, enligt den “kunskapsöversikt“ som barnläkaren Björn Kadesjö gjort på uppdrag av Socialstyrelsen.

Han redovisar pliktskyldigt att forskningen pekar åt delvis olika håll, men sopar flera motsättningar under mattan. ADHD betecknas som ett handikapp som kan vara ärftligt.Det omdiskuterade begreppet Damp – som i princip bara använts i Sverige – redigeras bort och upp skattningen av drabbade barn skrivs ner från cirka 10 procent till 2-5 procent (lägre bland flickor).
Socialstyrelsens ledning stöder rapporten som därför bör användas som underlag för socialtjänsten, vården och skolan.Som för att understryka vikten av att ingripa resolut och tidigt släpptes i samma veva en studie över etthundra våldsmän i Västsverige. Den visar att fyra av tio grova våldsbrottslingar lider av ADHD.

De omtvistade bokstavsdiagnoserna damp och ADHD har använts flitigt senare år för barn som upplevs stökiga för omgivningen. Och allt fler diagnoserade “bokstavsbarn“ ges amfetaminpreparat vilket kan ha en lugnande verkan för dem med hjärnskador.
I Sverige förskrivs centralstimulerande medel till omkring 2 000 barn, i Holland 30 000 barn och i USA uppåt fem miljoner barn.

Men diagnoserna är omtvistade och kallas av kritiker för “slask-diagnoser“ som kan gömma sociala problem efter nedrustningar av skola och barnomsorg. Sociologidocenten Eva Kärfve utmanade i en stridskrift (Hjärnspöken – Damp och hotet mot folkhälsan, Symposion 2000) den neuropsykiatriska eliten i landet. Hon ifrågasatte psykiatrins ambitionsnivå och vetenskapligheten i begreppet Damp.

Kärfve är inte nöjd med Socialstyrelsens nya rapport. Hon menar att konsensus nu har inträtt och att spelet är över.
“… som den enda slutsats som är förenlig med kunskapsöversiktens alla versioner är att amfetaminbehandling hädanefter kommer att anses bra mot lite av varje. Och det var väl det saken ytterst gällde“, skriver hon i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

I en annan debattartikel i samma tidning varnar professor emeritus Rolf Zetterström för en skenande förskrivning av amfetamin till skolbarn såsom i USA. Han tycker också att Socialstyrelsen borde ha inväntat den internationella konferens om ADHD som anordnas nästa år i Stockholm.

Fotnot: Socialstyrelsens ADHD-rapport – pressmeddelande och pdf-fil.

Läs mer i Drugnews:
Ex-missbrukare ska behandlas med amfetamin
Barnmedicin fungerar som kokain enligt forskare
• G Ohrlanders krönika ”Exit Damp i striden om bokstavsbarnen”
Nya rön om kontroversiell Damp-medicin

Etiketter:

Annonser