EU-ja till adhd-läkemedel

BRYSSEL EU-experter anser att nyttan med de omstridda narkotikaklassade läkemedlen för barn och unga med adhd överväger riskerna. Däremot måste medicinen kompletteras med behandlingsråd.

Medicinerna som i Sverige går under namn som Concerta och Ritalin underlättar skolgång och socialt liv för annars överaktiva personer med koncentrationsproblem. Men de är även beroendeframkallande och vetenskapliga undersökningar visar att de även kan orsaka hjärtrelaterade problem, sömnstörningar, psykoser, depressioner och påverka vikt och längd.

Europeiska läkemedelsmyndighetens vetenskapliga kommitté anser nu att alla adhd-läkemedel i EU sin innehåller metylfenidat ska kompletteras med behandlingsråd. Långtidseffekter av preparaten är ännu oklara och därför ska medicinering årligen omprövas, rapporterar TT.

Tidigare har Läkarsällskapet och Folkhälsoinstitutet varnat för att förskrivningen av medicinerna kan missbrukas, andra har varnat för överdiagnosering och att barn ges medicin istället för rätt stöd i exempelvis skolan.

Fler läkare i landet får numera förskriva de narkotikaklassade medicinerna till barn och ungdom som fått adhd-diagnos – uppmärksamhetsstörningar med överaktivitet.

Utskrivningen av de omstridda läkemedlen har ökat dramatiskt i västvärlden, även bland vuxna. Mellan juli 2005 och december 2007 fick drygt 25 000 personer medicinerna i Sverige.

Etiketter:

Annonser