Opiumpåverkad busschaufför åtalas

BORÅS En opiumpåverkad bilist stoppades efter en farlig körning i centrala Borås. Han var på väg till jobbet – som busschaufför i lokaltrafiken. Nu åtalas den 57-årige mannen för grovt rattfylleri och narkotikabrott.

Mannen hade efter att rökt opium satt sig i bilen för att åka till jobbet på Borås Lokaltrafik. Men färden blev våldsam och han förlorade flera gånger kontrollen över bilen som förutom för hög hastighet även framfördes halvvägs uppe på trottoarer och i mötande körfält, berättar Borås Tidning.

Polisen lyckades till slut stoppa mannen. I hans byxficka hittades även tre paket med opium om totalt 15,6 gram opium, samt en namnlista som misstänks vara en försäljningsförteckning över opiumkunder.

I hans bostad hittades även en våg, kanyler, sprutor och ett gasolkök som man tror kan ha använts vid opiummissbruk. Mannen har i förhören nekat till grovt rattfylleri, men erkänt att han rökt opium före resan till jobbet. Opiumpåsarna uppger han att han hämtat i Göteborg för en kusins räkning.

Nu ska fallet avhandlas i domstol. Mannen är avstängd från jobbet som busschaufför och körkortet har dragits in.

Tema: Rattfylleri

Påverkad…

… i trafiken95-ratt3.jpg

År 2018 omkom totalt 325 personer i vägtrafiken i Sverige. Enligt Trafikverket omkom 23 procent av dem (75 personer) i en alkohol- eller drogrelaterad olycka. I genomsnitt är var femhundrade bilist rattonykter, cirka 0,2 procent av förare i trafiken.

Polisens nykterhetskontroller har minskat under senare år. Fler som upptäcks idag är påverkade av narkotika än av alkohol. Under 2018 polisanmäldes cirka 25 900 rattfylleribrott (14 300 gällde narkotika), en ökning med 3 procent.
Elsparkcyklar blir allt vanligare i trafiken, med ökad antal olyckor, men omfattas inte ännu av trafiknykterhetsregler.
• Källor: Trafikverket, Brå och MHF.

Läs mer

Etiketter:

Annonser