Berusad busschaufför stoppad

MARIESTAD En busschaufför som körde en linjebuss mellan Karlstad och Mariestad var så berusad att passagerarna reagerade. När han stoppades visade det sig att mannen var kraftigt påverkad av alkohol.

Passagerarna märkte att bussen mellan Karlstad och Mariestad körde vingligt och till slut gick en av passagerarna fram och krävde att chauffören skulle stanna. Han hade då redan ringt till polisen. När chauffören blåste visade det sig att han hade motsvarande 1,88 promille alkohol i blodet.

Chauffören har även tidigare gjort sig skyldig till alkoholbrott, och fick sitt körkort indraget så sent som i fjol sedan han dömts för grovt sjöfylleri.

Föraren körde för Swebuss, som enligt TV4:s nyheterna saknar alkoholås i samtliga 110 bussar i distanstrafik. De nya bussar som levereras i augusti har dock alkolås. Enligt TV4 ska chaufförens arbetsgivare ha känt till hans sedan 16 år gamla alkoholproblem.

Tema: Rattfylleri

Påverkad…

… i trafiken95-ratt3.jpg

År 2018 omkom totalt 325 personer i vägtrafiken i Sverige. Enligt Trafikverket omkom 23 procent av dem (75 personer) i en alkohol- eller drogrelaterad olycka. I genomsnitt är var femhundrade bilist rattonykter, cirka 0,2 procent av förare i trafiken.

Polisens nykterhetskontroller har minskat under senare år. Fler som upptäcks idag är påverkade av narkotika än av alkohol. Under 2018 polisanmäldes cirka 25 900 rattfylleribrott (14 300 gällde narkotika), en ökning med 3 procent.
Elsparkcyklar blir allt vanligare i trafiken, med ökad antal olyckor, men omfattas inte ännu av trafiknykterhetsregler.
• Källor: Trafikverket, Brå och MHF.

Läs mer

Etiketter:

Annonser