Ny rikspolischef efter årsskiftet

STOCKHOLM Kritiken inom poliskåren mot sin chef blev för svår. Vid årsskiftet avgår rikspolischef Stefan Strömberg meddelade justitieministern efter krismötet i fredags.

– Det finns uppenbart ett missnöje inom organisationen, sade justitieminister Beatrice Ask (m) vid en presskonferens efteråt.

Hon sade att Strömberg och hon var överens om att det bästa för verksamheten är att arbetet leds av en ny person. Stefan Strömberg sade dock samtidigt att han hade velat fortsätta jobbet att utveckla polisorganiationen som han haft i tre år.

Nu får han istället generaldirektörstitel och placeras vid justitiedepartementet efter nyår med ännu ej fastställda arbetsuppgifter. Bengt Svensson vid rikspolisstyrelsen blir tillförordnad chef innan regeringen utsett en ny permanent rikspolischef.

Kritiken från fotfolk, fack och chefer i länspolismyndigheterna blev alltså för stor för att Strömberg skulle kunna sitta kvar. I torsdags gick företrädare för polischefer i storstadslänen ut i en debattartikel i Dagens Nyheter och menade att Stefan Strömberg saknade insikt i polisarbetet och inte kunde uppmuntra utan bara torrt uppmana till att man skulle leverera.

Inte heller förslaget om att bemöta den organiserade brottsligheten med en särskild nationell styrka, ett slag svenskt FBI, har emottagits väl ute i polismyndigheterna. Även Beatrice Ask har mer betonat att lokalt myndighetssamarbete än centrala enheter mot exempelvis kriminella mc-ligor.

Polisen hoppas nu få en ny chef som kan ge den stora organisationen med 25000 anställda lugn och stabilitet. Polisförbundet anser att det var ett riktigt beslut av regeringen att lösa Strömberg från uppdraget. “Senaste dagarnas turbulens var bara toppen på ett isberg“, hette det i ett pressmeddelande.

Polisfacket vill gärna att nye rikspolischefen har en polisär bakgrund och får gärna vara en kvinna. Carin Götblad och Therese Mattsson, länspolismästare i Stockholm respektive chef för Rikskrim, är två namn som facket nämner.

• “Onödigt att Stefan Strömberg avgick“, anser förre justitieministern Thomas Bodström (s), men som i förväg hade gått ut med att Strömberg skulle avgå under fredagen. Han vill lägga skulden för krisen inom polisen på justitieminister Beatrice Ask.
– Det krävs ju att hon förstår att det är hon som är ansvarig för att styra polisen, säger han till Dagens Nyheter.

Bodström som även är advokat och ordförande i justitieutskottet understryker att den hierarkiska polisorganisationen alltid haft många spänningar. Mellan rikspolisstyrelsen och länspolismästarna, mellan länskrim och lokala polisen, liksom mellan vanliga polisen och Säpo. Detta kräver en aktiv justitieminister som kan styra, jämka och kompromissa, enligt Bodström.

Tema: GÄNGEN

Grov organiserad brottslighet
ibland kallad maffia

har ökat både i Sverige och utomlands. Kriminella lokala nätverk etableras ofta i socioekonomiskt utsatta bostadsområden och invånarna drabbas. Enligt polisens bedömning 2023 så fanns det 59 utsatta områden, varav 17 särskilt utsatta, i Sverige. Insatser görs för att de ska bli tryggare och tas bort från listan.

Våld, dödliga skjutningar och sprängningar har fortsatt öka mellan gängen, vittnen vill/vågar inte berätta. Cannabis är viktig inkomstkälla för nätverken. Nyrekrytering av barn och unga har ökat.

Maffialiknande nätverk profiterar på narkotikahandel, utpressning, andra brott, ibland även laglig verksamhet (t.ex i Italien). Pengar tvättas ofta via banksystem.

Läs mer

Etiketter:

Annonser