Rökruta på tågperrong prövas i Malmö

MALMÖ Banverket vill begränsa tobaksrökning på tågperronger till särskilda rökzoner. Man börjar med ett försök vid Malmö Central.

Medan rökning alltmer begränsas i allmänna lokaler så omfattar inte tobakslagen utomhusperronger, enligt Banverket som ansvarar för järnvägsstationer.

– Men vi har ändå börjat fundera över vad vi kan göra åt problemet med rökningen på perrongerna, säger Roland Palmkvist, utredare vid Banverket, till Tobaksfakta.

Lösningen man vill pröva är att hänvisa rökare till särskilda zoner för att få perrongen i huvudsak rökfri och undvika passiv rökning.

I Malmö ska på försök rökande resenärer hänvisas till särskilda rökrutor. Stadens miljöförvaltning stödjer försöket och har även gjort studiebesök i tyska Freiburg. Erfarenheter från Malmö om exempelvis skyltning och avgränsning ska sedan bli vägledande för Banverket i övriga landet.
Målet är att ingen som väntar på tåget ska behöva utsättas för passiv rökning, enligt Roland Palmkvist på Banverket.

Flera andra länder i Europa har redan begränsningar mot rökning på perronger.

Tema: TOBAK

Tobaksdöden…

kräver över åtta miljoner liv varje år runt världen.

Cirka 884 000dör av passiv rökning, många av dem är barn. Särskilt mot fattiga länder riktar sig tobaksbolagen där lagar är svagare och inte skyddar invånarna mot tobaksskador.

Reklamförbud, högre tobaksskatter, mer information om skadeverkningar och fler rökfria miljöer kan rädda liv, enligt WHO.  Läs även The Tobacco Atlas om utvecklingen i världen.
/Drugnews

Läs mer

Etiketter:

Annonser