Stor heroininsats i Kronoberg

VÄXJÖ 121 personer är misstänkta för 215 olika brott sedan Kronobergspolisen genomfört en stor riktad insats mot heroinmissbruket. Bakgrunden är att länet har haft stora problem med heroinmissbruk och att tolv personer dött av överdoser under åren 2006 och 2007.

Under sex veckor har Kronobergspolisen koncentrerat sig på att bekämpa narkotikabrott. Resultatet är att 121 personer är misstänkta för sammanlagt 215 brott, från skadegörelse till väpnat rån.

Ett av målen med insatsen har varit att upptäcka som inte var kända sedan tidigare. Hittills har man upptäckt 12 personer som tidigare inte var kända narkotikamissbrukare, när det gäller ytterligare 28 personer väntar man fortfarande på analyssvar.

Insatsen har också resulterat i att 17 personer har anhållits och sju personer anmälts till de sociala myndigheterna för att de anses vara i behov av missbruksvård.

Polisen har beslagtagit en del narkotika, även om beslagen inte är stora, i varje fall inte om man jämför med fjolårets rekordbeslag av 15 kilo heroin i Ljungby. Under insatsen har man beslagtagit 22 gram heroin, 15 gram amfetamin och 75 gram cannabis och 2 400 narkotikaklassade tabletter.

Enligt polisen har insatsen lett till att tillgången på heroin i länet minskat. Även annan brottslighet har påverkats, till exempel inbrott i kontor och fritidshus.

– Bara i Växjö har vi sett en 90-procentig nedgång vad gäller kontorsinbrott, säger Robert Loeffel, informationsansvarig på Kronobergspolisen, till Radio Kronoberg.

Trots att Kronobergspolisen identifierat nästan 90 personer som missbrukar eller säljer heroin, tror man mörkertalet fortfarande är stort. I ett pressmeddelande skriver Kronobergspolisen att man ska “fortsätta med kraftfulla insatser mot narkotikahanteringen i länet”. Insatsen har gett polisen mycket material att jobba vidare med.

Etiketter:

Annonser