Polisen ska samverka och synas mer

KRISTIANSTAD I en unik samverkan mellan polisen i Skåne, Blekinge, Kronoberg och Kalmar län har myndigheterna enats om gemensamma operativa mål och insatser mot våld, alkohol- och narkotikabrott. /Landets polis ska bli mer synlig.

Sydsamverkan har tidigare pågått på tjänstemannanivå några år med ett kansli i Kristianstad, men nu tas steget fullt ut med operativ gränsöverskridande samverkan och mål.

De fyra polismyndigheterna ska utarbeta enhetlig metodik för att förebygga och utreda våldsbrott i nöjesmiljöer och våldsbrott generellt. Exempelvis tidiga kvällar beslagta alkohol från ungdomar, senare inrikta sig på krogmiljön och därefter de bråk som ibland uppstår när uteställen stänger.

Men det handlar också om att genomföra planlagda insatser mot exempelvis gränsöverskridande brottslighet, narkotikabrott och kontroll av trafiknykterhet.

• Polisen i hela landet ska bli mer synlig. Det slås fast av regeringen efter mycket kritik mot polisens organisation. En arbetsgrupp på rikspolisstyrelsen har bildats för att ta fram förslag.
Målet till år 2010 är att antalet poliser ska öka till 20 000, och minst hälften av arbetstiden ska ske i yttre tjänst. Med bl a ny teknik och mer metoduppföljning ska kontrolleras att målen följs.

– Närvarande poliser minskar antalet brott. Det är mycket tydligt. Det är för att öka tryggheten som jag är så mån om att vi ska ha fler synliga poliser, säger justitieminister Beatrice Ask i en kommentar.

Etiketter:

Annonser