Stoppa langningen inför Valborg

STOCKHOLM Stoppa langningen av alkohol till unga! Det budskapet sprids nu av vuxenvärlden i kampanjer inför Valborg. Det mesta som når ungdomar kommer från Systembolaget, men andelen insmugglat har ökat, visar ny enkät.

Ofta svarar ungdomar under 20 år på frågor att de fått alkohol av föräldrar, äldre syskon eller kompis eller andra obetänksamma när de ska ha fest. Och det innebär för de flesta att de dricker för att bli berusade. Men Stad (Stockholm förebygger alkohol- och drogproblem) inom landstinget i Stockholms län ville gå ett steg vidare och frågade även om ursprungskällan.

I enkäten med 1300 elever som svarat i skolkorridorerna på 17 gymnasier i länet så uppgav hela 55 procent av pojkarna att de druckit smuggelsprit senaste året och 48 procent av flickorna.

Av majoriteten med 84 procent som druckit alkohol senaste året dominerade fortfarande Systembolaget som ursprungskälla med 31 procent. De flesta har fått tag i den via någon som langat. Men importerad och insmugglad sprit och starköl, som är vanligast, utgjorde nära en femtedel, eller 17 procent.

– Vi blev förvånade över resultatet. Och då vet vi att de som får tag i illegal alkohol ofta beställer och dricker större volymer. Jag tror att insmugglad alkohol faktiskt bidragit till det ökade antalet alkoholförgiftningar vi haft senare år bland, säger alkoholforskaren Håkan Leifman och chef för Stad, till Drugnews.

Runt landet beställs nu via mobiltelefon, nätet och bekanta som kan ordna alkohol till minderåriga inför Valborg, skolavslutningar och stundande studentfester. Några är bara 13 år och gör sin alkoholdebut. Leveranserna sker till skolan, hemmet, källare och garage. I Metro berättas om “Farsan“ som åker till Baltikum och köper billig alkohol som han säljer vidare med påslag till ungdomar.

På Maria Ungdomsmottagning som haft ökat antal besök av alkohol- och drogpåverkade ungdomar första kvartalet i år mobiliseras inför fruktade tonårsfyllor. Och budkavlen förs från skolor, fritidsgårdar och Systembolag till föräldrar och andra vuxna om att inte köpa ut alkohol åt sina tonåringar.

I Stockholms län har 19 kommuner gått samman i med landsting, länsstyrelse polis, frivilligorganisationer och även Systembolaget för att skruva åt kranen med den gemensamma kampanjen “Stoppa langningen“. Föräldravandringar, polisinsatser, flygbladsutdelning och lokala aktiviteter organiseras.

– Det handlar främst om att aktivera vuxenvärlden med samma budskap och därigenom minska tillgängligheten på alkohol för våra ungdomar och risken för utsatthet och våld, säger projektledare Carina Cannertoft som hoppas på samtal vid många fikabord om att inte köpa ut eller langa.

I Upplands Väsby – som deltar i länskampanjen – arbetar politiker, skola, fältare och polis tillsammans sedan tidigare med att skapa nätverk och vuxenvandra på helgerna. Efter problem med langning av narkotika och alkohol på skolor, bränder, bråk och en tonåring som avled efter att påverkad hoppat från ett tak så är man överens.

– Vi har nolltolerans mot alla droger, agerar lokalt och tipsar polisen som vi har nära samarbete med. Vi vill få bukt med den otrygghet som många av våra ungdomar känner, berättar Jolle Rommel, projektledare för Ung&Trygg.

ANTILANGNINGSSAJT. Systembolaget startar också en landsomfattande kampanj mot langning inför Valborg. Dels information i systembutiker och med annonser, men också en ny antilangingssajt med flera kändisar riktad till föräldrar, äldre syskon och kompisar med stöd och argument att stå emot ungas övertalningsförsök att få dricka eller få alkohol utköpt.

Visste du att…

– mer än var fjärde elev i årskurs 2 på gymnasiet har oskyddat sex pga. alkoholkonsumtion, ofta är det oönskat sex.

– tre av tio 16-19-åringar har köpt olaglig alkohol från utlandet.

– 70 procent av 17-åringarna tycker det är lätt eller mycket lätt att få tag i alkohol.

– nära hälften av alla våldsbrott begås av unga 15-25 år. I åtta fall av tio finns alkohol med.

– alkoholen kommer främst från syskon, äldre kompisar eller vuxna som vill vara “schyssta“.

– nästan alla som prövar narkotika första gången är berusade av alkohol.

Källa: Kampanjen ”Stoppa langningen – nakna sanningar om unga och alkohol” i Stockholms län, 2008.

Etiketter:

Annonser