Mer EU-makt i narkotikapolitiken

BRYSSEL Tre fjärdedelar av EU-medborgarna vill att fler beslut som rör kampen mot drogmissbruk ska tas på europeisk nivå. Det visar en undersökning beställd av EU:s statistikkontor Eurostat.

Invånare i de olika EU-länderna har fått svara på frågor om hur de ser på EU:s beslutsfattande inom det rättsliga området. En av de frågor som de intervjuade fått svara på är om EU ska ha mer att säga till om när det gäller kampen mot narkotika.

Att 75 procent av de tillfrågade vill öka EU:s inflytande på narkotika är en minskning jämfört med samma undersökning 2006, då 81 procent ville att EU skulle kunna göra mer mot drogmissbruket.

Svenskarna är relativt positiva till ökad EU-makt inom narkotikapolitiken, 80 procent vill öka EU:s makt, medan 12 procent av svenskarna vill att EU ska ha mindra att säga till om i narkotikpolitiken.

Störst stöd för EU ska få mer att säga till om finns bland cyprioterna, 92 procent för, minst bland britterna där 57 procent vill stärka EU:s roll i kampen mot drogmissbruk.

Fotnot: Intervjuerna genomfördes i slutat av 2007 och början av 2008. Hela undersökningen finns här:opinionsundersökning

Etiketter:

Annonser