Sarah Wamala ny folkhälsochef

STOCKHOLM Regeringen har idag torsdag utsett Sarah Wamala till ny generaldirektör för Statens folkhälsoinstitut. Hon efterträder Gunnar Ågren, som lämnar sin post den sista oktober. ”Det finns inte en enda väg i folkhälsoarbetet”, säger Sarah Wamala till Drugnews.

Sarah Wamala – född i Uganda – är idag avdelningschef för avdelningen för folkhälsa vid Centrum för folkhälsa vid Stockholms läns landsting. Hon är docent i samhällsmedicin och har tidigare arbetet sju år på Folkhälsoinstitutet.

– Jag brinner verkligen för folkhälsofrågor, säger Sarah Wamala.

I en intervju i Jusek-tidningen för något år sedan beskrev Sarah Wamala vad som lagt grunden för hennes redan då framgångsrika karriär. “Jag gillar utmaningar och är väldigt ambitiös“, sa hon och klargjorde också att det inte skulle förvåna henne om hon blev professor. Nu blir hon istället generaldirektör för Folkhälsoinstitutet. Ett jobb som hon fått i konkurrens med många sökande.

– Jag tycker det är jättespännande, jätteroligt och utmanande att jobba med folkhälsofrågor, säger Sarah Wamala.

Hon kommer till jobbet med internationell erfarenhet och ett gott öga till svensk folkhälsopolitik.

– Sverige är troligen bäst i världen när det gäller folkhälsopolitik och folkhälsoarbete, men vi kan inte nöja oss med det. Jag vill verka för att Sverige ska bli ännu bättre, säger Wamala.

Det vill hon åstadkomma genom att omvandla vetenskapliga resultat till praktiska metoder för folkhälsoarbete. En annan viktig punkt för Sarah Wamala är samarbete över sektors- och myndighetsgränser.

– Jag tror att det är jätteviktigt att folkhälsotänkande finns i flera sektorer och också i näringslivet, säger hon och påpekar att en god folkhälsa är bra för ekonomin.

Sarah Wamala menar att det inte går att välja endera lagstiftning eller kampanjer i folkhälsoarbetet.

– Det finns inte en enda väg i folkhälsoarbetet. Det är viktigt att man kombinerar olika typer av insatser insatser, säger Wamala till Drugnews.

“Bra forskning går att använda för att påverka politiken“, sade Wamala i intervjun i Jusektidningen. Hon har också varit aktiv i debatten, bland annat med flera debattartiklar. Men till skillnad mot sina företrädare – Gunnar Ågren och Agneta Dreber – har hon ingen direkt politisk erfarenhet.

På en direkt fråga kan Sarah Wamala idag inte säga om det finns någon lagstiftning som hon anser behöver ändras för att förbättra folkhälsan. Hon vill ha mer tid att bilda sig en uppfattning.

Född i Uganda för 41 år sedan tog Wamala en examen i nationalekonomi vid Makerere University 1990. Därefter flytt till Sverige och en magisterexamen i biostatistik vid Stockholms universitet. Hon har genomgått vidareutbildning i både USA och Storbritannien och Wamala disputerade 1999 vid Karolinska institutet med en doktorsavhandling om socioekonomiska och psykosociala riskfaktorer för hjärtkärlssjukdom hos kvinnor i Storstockholm. Hennes arbete har också varit inriktad på jämlikhetsfrågor – både när det gäller kön och samhällsklasser.

Det folkhälsoinstitut som Sarah Wamala tar över kommer att ha ett betydligt ökat uppdrag när det gäller, alkohol, tobak och narkotika, jämfört med tidigare.

– Vi har lagt över mer av alkohol- och narkotikapreventionen på Folkhälsoinstitutet och i samband med folkhälsopolitiska propositionen också gett ett utökat tobaksuppdrag till Folkhälsoinstitutet, säger folkhälsominister Maria Larsson till Drugnews.

Sarah Wamala menar att hon har en bra insyn också i frågor om alkohol, tobak och narkotika. Inte minst genom sitt arbete i Stockholms läns landsting.
– Alla livsstilsfrågorna ligger på den enhet som jag leder idag, säger hon.

Sarah Wamala kommer, till skillnad från sin företrädare, att bosätta sig i Östersund.
– Jag ser fram emot att lära mig åka skidor, så Östersund är en perfekt stad för det, säger hon.

Sitt personliga folkhälsoarbete bedriver hon i naturen, med motion och genom att umgås med familj och vänner.

Etiketter:

Annonser