Extramiljarder mot brott

STOCKHOLM Extrasatsningar i rättssystemet på drygt två miljarder kronor och tidigare känd satsning i psykvården med 2,7 miljarder kronor de närmaste åren. Det är några förslag i regeringens budgetproposition.

I höstens budgetförslag “Fler i arbete – tryggad välfärd“ som lämnades till riksdagen i måndags var de flesta punkterna kända sedan. Jobbsatsning, skola, forskning, skattesänkningar och försök att möta en lågkonjunktur dominerar debatten.

Men även satsningar mot psykisk ohälsa, utanförskap och extrasatsningar på rättsväsendet. Exempelvis ökad tillgänglighet till barn- och ungdomspsykiatrin, meningsfull sysselsättning för psykiskt sjuka, utbildning av vårdpersonal, extrapengar för att korta vårdköerna.

Drygt två miljarder kronor har regeringen hittills tillfört rättsväsendet under mandatperioden, varav nära 1,3 miljarder till polisen. Målet om att det ska finnas 20 000 poliser i tjänst om två år ligger fast.

I helgen gick regeringen ut med att ytterligare 785 miljoner kronor skulle tillskjutas rättskedjan under 2009, dessutom uppges sänkta arbetsgivareavgifter minska utgifterna där med omkring 150 miljoner.

Åklagarmyndigheten, som släpat efter och inte hunnit med ökat antal brottsärenden, har fått 59 extramiljoner i år och får 80 miljoner extra nästa år.
Ekobrottsmyndigheten får 20 miljoner extra nästa år för att höja effektiviteten och domstolarna får sammanlagt 160 miljoner extra i år och nästa år för att brottsmålen ska hinnas med. Kriminalvården får höjda anslag med 100 miljoner nästa år för att klara ökade platsbehov och verksamhet. Även Säpos anslag höjs med lika mycket pengar nästa år för exempelvis förstärkt terroristbekämpning.

– Ett välfungerande rättsväsende utgör kärnan i såväl en fungerande demokrati som ett framgångsrikt välfärdssamhälle, understryker statsminister Fredrik Reinfeldt och justitieminister Beatrice Ask i en debattartikel i Göteborgsposten.

• De nämner bl a de ökade gängkrigen på västkusten som exempel på ökade problem och hur vittnen och personal i rättsväsendet trakasserats och hotats. Den organiserade brottsligheten ska bekämpas med särskilda aktionsgrupper vid åtta polismyndigheter samt Rikskrims, lokalt mellan kommuner, rättsväsende, näringsliv och andra. Dessutom ska säkerhetspolisen nationellt kartlägga och beivra hot och påverkan mot politiker, beslutsfattare och journalister.

Tema: GÄNGEN

Grov organiserad brottslighet
ibland kallad maffia

har ökat både i Sverige och utomlands. Kriminella lokala nätverk etableras ofta i socioekonomiskt utsatta bostadsområden och invånarna drabbas. Enligt polisens bedömning 2023 så fanns det 59 utsatta områden, varav 17 särskilt utsatta, i Sverige. Insatser görs för att de ska bli tryggare och tas bort från listan.

Våld, dödliga skjutningar och sprängningar har fortsatt öka mellan gängen, vittnen vill/vågar inte berätta. Cannabis är viktig inkomstkälla för nätverken. Nyrekrytering av barn och unga har ökat.

Maffialiknande nätverk profiterar på narkotikahandel, utpressning, andra brott, ibland även laglig verksamhet (t.ex i Italien). Pengar tvättas ofta via banksystem.

Läs mer

Etiketter:

Annonser