Jätterazzia mot maffian i Neapel

NEAPEL I stora razzior mot den italienska maffian Camorran greps ett 30-tal personer i tisdag. Organisationen misstänks ligga bakom mord på sex afrikaner och en italienare för två veckor sedan i strider om narkotikahandeln.

– Kriget mot Camorran kommer att fortsätta tills det har vunnits, sade Italiens inrikesminister Roberto Maroni, när han i en tv-sänd presskonferens berättade om att drygt 30 misstänkta maffiamedlemmar gripits.

De mördade anges inte själva ha kopplingar till droghandeln. Massakern 18 september var rå, italienaren dödades med ett 60-tal skott i huvud och mage, och väckte allmänhetens avsky.
Totalt utfärdade åklagare beslut om häktning av 107 personer i tisdags, misstänkta för utpressning, mord och kriminellt samröre. Men över 70 av dem har redan anhållits, rapporterar nyhetsbyråerna AFP och TT.

Regeringen beslutade i början av veckan att sända 500 soldater till Neapelområdet, regionen Kampanien, för att under tre månader försöka återta kontrollen från den maffian som “förklarat krig mot staten“.

• Den organiserade brottsligheten i Italien har stort socialt och ekonomiskt inflytande i landet. Förutom Camorran i Neapelregionen finns tre andra större kriminella ligor i landet – ´Ndrangheta i Kalibrien, Cosa Nostra på Sicilien och Sacra Corona Unita i Puglia.

Fattigdom och arbetslöshet i södra delen av landet har utgjort grogrund för flera av ligorna. Men senare decennier har det mer handlat om att med våld, hot och korruption kontrollera allt från narkotikahandel och människohandel till sophantering, brödbutiker och utpressning. Enligt en studie är maffiakontrollerade legala företag numer de största i italienskt näringsliv.

Tema: GÄNGEN

Grov organiserad brottslighet
ibland kallad maffia

har ökat både i Sverige och utomlands. Kriminella lokala nätverk etableras ofta i socioekonomiskt utsatta bostadsområden och invånarna drabbas. Enligt polisens bedömning 2023 så fanns det 59 utsatta områden, varav 17 särskilt utsatta, i Sverige. Insatser görs för att de ska bli tryggare och tas bort från listan.

Våld, dödliga skjutningar och sprängningar har fortsatt öka mellan gängen, vittnen vill/vågar inte berätta. Cannabis är viktig inkomstkälla för nätverken. Nyrekrytering av barn och unga har ökat.

Maffialiknande nätverk profiterar på narkotikahandel, utpressning, andra brott, ibland även laglig verksamhet (t.ex i Italien). Pengar tvättas ofta via banksystem.

Läs mer

Etiketter:

Annonser