SVT-chefer inför rätta efter spritfest

MALMÖ Sex anställda på Sveriges Television stod i tisdags inför rätta misstänkta för att smugglat sprit från Tyskland. Detta till en personalfest för snart tre år sedan.

Kommitté som anordnade festen i november 2005 för 140 deltagare i samband med premiärvisningen av dokusåpan “Riket“ i Malmö ville få ner budgeten. Därför skickas några till Tyskland för att handla billig alkohol.

Med SVT:s kontokort inhandlades 17,4 liter sprit, 93 liter vin och 103 liter öl för 7200 kronor. Den serverades vid festen till maten och det övriga såldes senare på kvällen till självkostnadspris.

Nära tre år senare stod fem mellanchefer och chauffören åtalade inför i Malmö tingsrätt.
– Är införseln inte för privat bruk så är den för kommersiellt bruk. Det finns inget mellanting, sade åklagare Jan Pernvi i sin slutplädering, rapporterar Sydsvenska Dagbladet.

Åklagaren hänvisade till bokföringen som även visade att reseräkningen var attesterad och visade att flera chefer hade gett klartecken till inköpsresan.

Försvaret hävdar tvärtom att den öppna bokföringen visade att de åtalade var oskyldiga till smuggling. Alkoholen var avsedd för en sluten fest och hade inget kommersiellt syfte.

Advokaterna pekade även på att reglerna ändrats så att införsel genom ombud numer är tillåten. Och att regelverket är svårbegripligt och om de anställda har begått något brott så borde de slippa ansvar eftersom de inte varit medvetna om det.

Dom meddelas senare.

Etiketter:

Annonser