Samverkan kring alkoholstatistik?

HELSINGBORG Mer samkörning av forskarnas, alkoholbranschens och tullens statistik för att bringa reda om smuggling och införsel av alkohol ökar eller minskar. Det föreslogs vid alkoholkonferensen i Helsingborg.

I torsdags fick alkoholforskare på Stockholms universitet, Sorad, äntligen bemöta anklagelser om “politiskt styrde statistik“ då de hävdar att smuggling och privatinförsel minskar och att Systembolaget återtar marknadsandelar.

Det är budskap som inte alkoholindustrin gillar, utan hävdar motsatsen och vill sänka alkoholskatterna för att återta kontrollen från smuggling och langning, till bland andra ungdomar.

Bryggarna hävdar att svenska ölexporten ökat 44 procent första åtta månaderna, framför allt till Tyskland där ölet sedan köps med lägre alkoholskatt av svenskar som kör hem den igen. Och Sprit- och vinleverantörerna menade nyligen att gränshandeln ökat drygt 14 procent första halvåret med tiotalet märken vars försäljning följs.

Mats Ramstedt på Sorad försökte på konferensen redovisa hur man sedan millennieskiftet på regeringens uppdrag samlar in tillgänglig data över officiell försäljning. Dessutom ringer man 18000 personer om året och frågar var de gör sina inköp för att bedöma den oregistrerade alkoholen.

– Jag är ödmjuk och är medveten om att det är ett bortfall av cirka hälften i enkäterna, men vi försöker kompensera det med viktningar. Och det är den långsiktiga trenden som är intressant, sade han och visade mängder av data.

Hans slutsats är att ingen vet exakt hur stor alkoholinförseln är och hur utvecklingen av smuggling blir. Men att det tyder på en nedgång även om resandet inte har minskat. Att det handlas mer i tyska gränsbutiker har även Sorad fångat upp, men att det balanseras av minskad införsel på andra håll.

Ungefär en fjärdedel av sveskarnas totalkonsumtion av alkohol utgörs av införsel, enligt Sorads data. Vilket ju är oroande högt ändå, menade Ramstedt. Han anser även att det finns oklarheter i hur alkoholindustrin tagit fram sina siffror.
– Vi vill gärna framöver ta del av dem för att kanske få en mer tillförlitlig bild, erbjöd han.

Det var något som både Erika Nylander från SVL och Göran Orre från bryggarna ställde sig oväntat positiva till.
– Men då får ni först sluta att kalla oss politiserade forskare. Vi har inga egna intressen med våra forskningsresultat, sade Ramstedt och tillade att man blivit ifrågasatta först när trenderna gått i vissa riktningar.

På fredag ska tullverkets generaldirektör Karin Starrin på konferensen ge sin bild av alkoholtrycket på Sverige. Hittills har tullen ofta gått på tvärs med Soradforskarna och sagt att alkoholen fortsätter att flöda in i landet.

Etiketter:

Annonser