Quicks advokat begär resning

STOCKHOLM Seriemördare eller mytoman? Thomas Quick erkände brotten för att få uppmärksamhet och narkotikaklassade läkemedel. I en tv-dokumentär tar han nu tillbaka erkännandena och en ansökan om resning ska inlämnas.

Thomas Quick – som numer bytt namn till Sture Bergwall – är dömd till rättspsykiatrisk vård av sju domstolar för att ha mördat åtta personer under åren 1976-1988. Han har dessutom erkänt ytterligare ett 20-tal mord som han påstår sig begått i Sverige, Norge, Danmark och Finland.

Men i SVT:s “Dokument inifrån“ i söndags kväll tar Quick tillbaka mycket av det han tidigare sagt i terapi, polisförhör och rättegångar. Och det framgår även att många erkännande föregåtts av vägledande frågor av utredare.

I SVT-programmet har reportern Hannes Råstam gått igenom en mängd material under lång tid och menar att bevisningen ofta varit tunn. Förutom Quicks eget erkännande så saknas ofta teknisk bevisning om att han befunnit sig på brottsplatserna vid de aktuella tidpunkterna. Flera psykiatriker och anhöriga till offren har länge hävdat att Quick är oskyldig till de brott han erkänt.

Själv tar nu Thomas Quick, 58 år, tillbaka erkännandena. Han var psykiskt sjuk och uppger att belöningar för att ta på sig brotten var terapeuternas uppmärksamhet. Påverkad och beroende av bensodiazepiner, narkotikaklassade lugnande mediciner, erkände han mer och mer.
– Det fanns inga som helst hämningar i mig, säger han i programmet.

Enligt dokumentären så var utredarna så övertygade om hans skuld att bevisning som kunde fria Quick gjordes om eller ströks. Bland annat utpekas dåvarande åklagaren Christer van der Kwast, idag riksåklagare, för att tagit bort sådan bevisning.

Nu har van der Kwast och en kriminalinspektör som ledde utredningarna mot Quick polisanmälts för grovt tjänstefel, uppger SVT-Rapport.

Sent i söndags kväll beslutade Quicks försvarsadvokat att ansöka om resning i alla fall där Quick dömts för mord.

• Fotnot: Se tablå över sändning och repriser av “Dokument inifrån“ som nästa söndag fortsätter granskningen av fallen.

Etiketter:

Annonser