Hovrätten beviljar Quick resning

STOCKHOLM Seriemördare eller mytoman? Thomas Quick beviljas av Svea hovrätt resning i ett av de mord han erkänt. Quick uppger att fler resningsansökningar är på gång.

Det mord han nu beviljas resning för är ett mord på en israelisk turist som hittades död i Rörhyttan i Dalarna 1988. Hovrätten anser att det material som lagts fram väcker tvivel om hans skuld och att det finns synnerliga skäl att pröva ansvaret på nytt, rapporterar TT. Bland annat saknas stödbevisning om den dödes kläder, klocka etc.

Thomas Quick, som numer heter Sture Bergwall, är dömd i sex rättegångar för att ha dödat åtta personer. Dessutom har han i polisförhör erkänt över 20 mord.

Men i TV-program av journalisten Hannes Råstam har Quick tidigare i år tagit tillbaka samtliga erkännanden. Han uppger bland annat att han under psykiatrisk vård med berättelserna ville vara sin terapeut till lags och var drogad och beroende av narkotikaklassade läkemedel och fick mer ju mer han erkände.

Hans försvarsadvokat berättar att fler ansökan om resningar om brotten är på gång och att det här “torde kunna ses som historiens största rättsskandal“.

Torsdagens beslut i hovrätten innebär att rättegången ska tas om, vilket ska göras i Falu tingsrätt.

Etiketter:

Annonser