Sextrafficking kartlagd i Sverige

STOCKHOLM Det finns klara kopplingar mellan sexuell människohandel och annan kriminell verksamhet som göder organiserade brottslighet. Vinsten går vidare till bland annat narkotika- och vapenhandel, konstateras i en ny Brå-rapport.

Rapporten från Brottsförebyggande rådet är den första som kartlagd hela kedjan från ursprungslandet till sexköparen i Sverige. Från männen som köper sex, rekryteringen av kvinnor, de kriminella ligorna bakom och hjälpredor som understödjer. Varje länk behövs även om alla aktörers insatser inte är lagstridiga, exempelvis fixa lokaler, annonsera och ordna transporter.

Sexköpare efterfrågar sexuella tjänster, därför finns det också en marknad för trafficking i Sverige. Utan efterfrågan försvinner den kommersiella grunden för trafficking och efterfrågan uppstår helt klart i Sverige.

I rapporten nämner Brå en mängd åtgärder som relativt enkelt skulle kunna försvåra för de kriminella nätverken att fortsätta med människohandeln. Men kunskapen om hur trafficking organiseras måste öka för att kunna bestämma angreppspunkter och effektiva insatser mot sexhandeln.

Brå konstaterar att de legala aktörerna till exempel färje- och bussbolag, hotell, hyresvärdar och taxichaufförer måste utbildas för att de ska kunna känna igen traffickingoffren – barn och kvinnor. Dessa har ett hot över sig och de måste agera så att kunderna tror att de tycker om sitt “yrke“.

– Ett sätt att bekämpa trafficking är om fler på den legala marknaden får upp ögonen för hur människohandeln ser ut, säger i en kommentar utredaren Malin Forsman vid enheten för forskning om ekonomisk och organiserad brottslighet.
– De är många gånger inblandade utan att veta om det, men om de lär sig att vara mer observanta skulle det kunna leda till fler tips till polisen.

Hela affärsidén med människohandel bygger på att organisatörerna ska tjäna pengar, därför är ett effektivt sätt att spåra penningströmmarna. Som en sidoeffekt kan annan brottslighet då också upptäckas och följer man strömmarna tillräckligt långt kan organisatörerna också hittas.

En annan metod är att poliser uppträder som potentiella kunder. Internet är vanligaste annonseringsväg för trafficking, får man adressuppgifter kan också spaning inledas. Information om sexköpslagen i hotellens informationsmaterial är ytterligare en framkomlig väg.

Men det allra viktigaste inslaget är ett utökat samarbete mellan socialtjänst, polis, åklagare och andra aktörer som har erfarenhet av hur trafficking uttrycker sig. Här bör en checklista konstrueras där de vanligaste tecknen kan prickas av en efter en.

En annan Brå-rapport på engelska publiceras också i dagarna som som beskriver trafficking kedjan i Estland, Finland och Sverige.

• Fotnot: Ladda ner rapporterna Sexuell människohandel och The organisation of Human Trafficking.

Etiketter:

Annonser