Succé för kriminalvårdens barnsidor

NORRKÖPING 10 500 barn i Sverige har föräldrar i fängelse. För att underlätta för dem att bättre förstå sin och föräldrarnas situation, lanserade Kriminalvården i december en särskild barnavdelning på sin hemsida. Nätsidan har blivit en succé.

Barnsidan är ett led i ett kriminalvårdens pågående arbete, flera nya vägar för kontakter mellan fångarna och deras barn kommer att prövas. Myndigheten vill även stödja de extremt välbevakade fångarnas kontakter med sina barn. En framgångsrik metod som finns i England för högriskfångar kommer snart att provas i Sverige.

– Vi vill kunna ge de fångar som har besöksrestriktioner möjligheter till kontakt med sina barn på annat sätt. Bland annat kommer fångarna att få spela in hälsningar, godnattsagor och annat på CD, som sedan barnen kan spela upp hemma, säger till Drugnews Birgitta Persson, verksamhetsutvecklare på Kriminalvården med ansvar för barnfrågor.

Barnsidan innehåller en mängd information, som till exempel vilka straff det finns, hur en dag är på fängelset, hur besök går till, lästips och länkar till organisationer som stödjer barn.

– Vi är väldigt glada för att den här sidan blev till. Den fyller ett stort behov och är mycket informativ, säger Nina Koivomaa organisationssekreterare vid Riks Bryggan, som aktivt stödjer barn till fångar.

Satsningen betecknas som en succé och sidan har redan haft över 2 100 unika besökare på barnsidorna.
– Responsen har varit väldigt snabb och positiv, dessutom hänvisar många organisationer aktivt sina medlemmar till Barnsidan, säger Kriminalvårdens webbredaktör Marie Axén till Drugnews.

Besökarna kan också lämna sina egna berättelser, ställa frågor och få snabba svar. En mamma som besökt sidan berättar att hon upplever Barnsidorna som ett stöd när hon enklare kan förklara för sitt barn hur pappa har det i fängelset.

På barnsidorna finns även länkar till bland annat Bryggan, Barnombudsmannen, Barnens rätt i samhället, och Kriminellas revansch i samhället.

• Fotnot: Det finns 55 fängelser i Sverige från Haparanda i norr till Ystad i söder. Femtio fängelser är till för män och fem fängelser är till för kvinnor.
Bilderboken Lisa besöker pappa i fängelset (16 sidor) kan laddas ner via Kriminalvårdens hemsida.

Etiketter:

Annonser