Svag krona höjer alkoholpriser

STOCKHOLM Svagare svensk krona leder till höjningar på många av Systembolagets produkter från 1 april. Det är främst vin och spritdrycker som berörs av höjningar med omkring fem till tio procent.

– Prishöjningar berör ett stort antal produkter där affärerna görs upp i dollar och euro. Höjningarna blir omkring fem till tio procent, det vill säga från någon krona upp till 10-15 kronor extra beroende på tidigare pris, säger Systembolagets informationschef Lennart Agén till Drugnews.

Höjningar drabbar inte svenskproducerat öl och andra drycker där affärerna görs upp i kronor.

Systemet justerar prislistan två gånger per år, på våren och på hösten. Sedan i höstas har dollarn blivit cirka 35 procent dyrare och euron cirka 20 kronor dyrare gentemot kronan.

Importörerna vill dock se högre höjningar och menar att Systembolaget inte tar hänsyn till senaste tidens kraftiga kronförvagning. Prishöjningarna skulle därför behövt vara omkring 15 procent, enligt Sprit- och leverantörsföreningen.

Flera alkoholimportörer tvingas nu se över sina kostnader och det finns även risk för konkurser då man kan tvingas att sälja med förlust, enligt SVL.

Men Systembolaget tänker inte ändra förhandlingssystemet.
– Som monopol är det viktigt att ha en transparant prisprocess som alla känner till hur den fungerar, säger Lennart Agén på Systembolaget.

Och han tror inte det kommer att bli leveransproblem.
– Tomt på hyllorna? Nej, det kan jag inte tänka mig.

Någon lågkonjunktur i sin försäljning har Systembolaget inte ännu märkt av. Tvärtom, alkoholförsäljningen har fortsatt ökat de senaste månaderna för detaljhandelsmonopolet.

Etiketter:

Annonser