Systemet startar nätbeställning

STOCKHOLM För första gången på länge minskar Systembolagets försäljning, i mars månad -0,9 procent mätt i ren alkohol. “Det är för tidigt att säga om det är lågkonjunkturen som slår igenom“, säger presschefen Lennart Agén till Drugnews. I höst satsar Systembolaget på beställningar via nätet.

Första kvartalet i år sålde detaljhandelsmonopolet 4,4 procent mer alkohol, mest ökade vin och alkoholfria drycker. Men i mars månad dippar försäljningen nedåt och då har kalenderkorrigering gjorts för att påsken inföll i april i år, medan den var i mars ifjol.

I mars minskade försäljningen av sprit med –6,9 procent, starköl –3,5 procent, cider/blanddrycker –10 procent, medan vin ökade med 2,5 och alkoholfritt med 6,2 procent.

Vad minskningen – den första på lång tid – beror på är för tidigt att säga. Det behövs någon månad till för att se om det är ett trendbrott, menar presschefen Lennart Agén.

Samtidigt ökade antalet kundbesök under perioden januari till mars med tre procent, jämfört med samma period ifjol.

Systemet ska framöver satsa mer på ekologiska produkter och ta upp fajten om vinköparna på nätet. I april börjar sex viner säljas i återvinningsbara petflaskor som ingår i retursystemet.

Och i oktober startas ett pilotförsök för att beställa alkohol från beställningssortimentet. Och våren 2010 lanseras en helt ny webbplats med beställning av bredare sortiment av såväl sprit, öl som vin för tillfälliga nyheter och privatimport. Sortimentet ska utökas på sikt.

Samtidigt måste sajten undvika ge konkurrensfördelar för enskilda märken, något som EU skulle kunna slå ned på. Hur detta ska lösas funderar man på.

– Vi vill underlätta för kunder att kunna beställa i lugn och ro hemma för att sedan komma till systembutiken och hämta varorna. Det handlar inte om att öka merförsäljningen och jag tror inte att den förbättrade servicen leder till ökad alkoholkonsumtion, säger Lennart Agén som understryker att ålderskontrollen behålls.

• Är det även ett sätt att möta konkurrensen på nätet och ta tillbaka andelar?
– Nja, legala nätköp är idag en liten marknad. Och den illegala hanteringen av alkohol måste bekämpas med andra medel, svarar Lennart Agén.

Etiketter:

Annonser