Köerna till Bup ska kortas

STOCKHOLM Väntetiden till barn- och ungdomspsykiatrin ska kortas till högst en månad. Landsting som inte klarar målet ska inte få ta del av några statliga extrapengar.

Det är regeringen och Sveriges kommuner och landsting, SKL, som överenskommet att dels stärka vårdgarantin och korta köerna till Bup, dels satsa 300 miljoner på kompetensutbildning av personal inom psykiatrin.

Idag måste 400-500 barn och ungdomar vänta längre än dagens vårdgaranti på tre månader för att få komma till specialist inom Bup, enligt SKL. Med extra anslag på 214 miljoner kronor till landstingen under 2009 är förhoppningen att minst 80 procent ska få göra ett första besök inom 30 dagar. Kraven skärps successivt kommande år.
De landsting som inte klara delmålen får inte ta del av extrapengarna.

– Många barn som mår psykiskt dåligt kan idag få vänta ett halvår på att få hjälp, och det är helt oacceptabelt. Med den förstärkta vårdgarantin minskar den maximala väntetiden till BUP till två månader. Med ett bidrag som betalas ut efter prestation får landstingen dessutom en morot att ytterligare skynda på sitt arbete att korta köerna, säger socialminister Göran Hägglund i en kommentar.

Etiketter:

Annonser