EU-rapport: förvärrade drogproblem

WIEN Västvärldens krig mot knarket går vidare, trots avsaknad av resultat. I en beställd EU-rapport uppges narkotikaproblemen förvärrats och politiken göra “mer skada än nytta“.

I rapporten – som beställts av EU:s kommissionär för rättsliga, frihetliga och säkerhetsfrågor Jacques Barrot – beskriver forskarna ett nära nog totala misslyckandet inom drogbekämpningen.

Trots kraftigt ökade åtgärder mot producenter och försäljare av narkotikapreparat för att minska utbudet, har tillgången snarare ökat och priserna har sjunkit med mellan tio och 30 procent de senaste tio åren. Rapportens författare fann heller inga bevis för att det globala narkotikaproblemet hade minskats eller att det skulle ha blivit svårare att få tag på droger.

Redogörelsen, som var klar i december förra året, skulle ha distribuerats till delegaterna vid FN:s stora narkotikakonferens i Wien och då ha legat till grund för eventuella nya ställningstaganden. Men eftersom den inte togs med i det förberedande protokollet kunde den inte heller ligga till grund för några som helst beslut som skulle fattas vid mötet.

Rapporten gjordes av oberoende internationella narkotikaexperter och var den enda i sitt slag som presenterades vid konferensen.
– Politiken i sig orsakar mer skada än drogerna, hävdar huvudförfattaren professor Peter Reuter vid universitetet i Maryland i USA.

I rapporten utpekas den linje som gemensamt drivs av FN och USA, leda till att korruption och brottslighet sprids. Vid en presskonferens i Wien sade professor Peter Reuter bland annat följande, enligt TT.
“Att verkställa den rådande narkotikapolitiken har orsakat mycken oavsiktlig skada.“ “Politiken hindrar en effektiv kamp mot sjukdomsspridning och ökar hälsoriskerna för missbrukare.“

“Kriget mot knarket“ har dessutom lett till sociala missförhållanden och kriget drar enorma ekonomiska resurser. Enbart USA:s kostnader är 70 miljarder dollar per år. Och miljontals människor i Västvärlden har fängslats och sitter i fängelse för narkotikabrott, uppgav Peter Reuter.

Men Antonio Maria Costa, chef för FN:s narkotikabekämpningsorgan UNODC, försvarar FN:s narkotikapolitik.
– Att bryta den linjen vore ett historiskt misstag, som FN:s medlemsstater inte är beredda att begå, säger Antonio Maria Costa.
Han förklarar bristen på framgång med att världens rättsväsenden fokuserat för dåligt på problemet och menar att det inte är fel på strategin.

Kritikerna är oroliga för en fortsatt ökning av heroinmissbruk och därmed också spridning av HIV. De är också rädda för att den ekonomiska brottsligheten ska fortsätta växa. De varnar för att fler så kallade narko-stater, som Afghanistan och Guinea-Bissau, ska etableras. Och pekar på ökad instabilitet i Karibien, Mexiko och Colombia.

• Fotnot: Rapporten “Global Illicit Drug Markets 1998-2007“ av bl a Peter Reuter (RAND) and Franz Trautmann (Trimbos Institute) (pdf-il, 74 sidor).

Etiketter:

Annonser