KO kräver böter för Prince-reklam

STOCKHOLM Trots att konsumentombudsmannen ifjol förbjöd reklam för cigarettmärket Prince har bolaget British American Tobacco fortsatt. Nu stämmer därför KO bolaget och kräver ett vite på 400 000 kronor.

Förra våren slog KO ner på att tobaksbolaget som saluför Prince i Sverige marknadsförde märket med reklamtexten “trust your taste“ (lita på din smak), bland annat på reklamskyltar i en tobaksbutik.

Texten var ett värdeomdöme som knappast gav saklig information om varan, enligt KO. Enligt tobakslagen så får reklamen vare sig vara “påträngande, uppsökande eller uppmana till bruk av tobak“.

Tobaksbolaget BAT godkände konsumentombudsmannens föreläggande om förbudet och att det vid upprepning leder till vite på 400 000 kronor. Men i år har alltså KO upptäckt att förbudet nonchalerats och att reklamtexten fortsätter användas i några tobaksbutiker.

Därför stämmer KO nu BAT inför Stockholms tingsrätt och kräver att domstolen tvingar tobaksbolaget betala böterna.

• Norska stortinget beslutade i måndags att tobak och reklam ska bort från butikshyllorna. Den som vill köpa varorna måste fråga efter dem. Den svenska tobaksutredningen som nyligen lade fram sitt betänkande valde dock inte att kräva att tobak flyttas under disk. Däremot ska tillsynen skärpas och försäljare måste också vara minst 18 år.

Etiketter:

Annonser