Alkoholproblem vanligt i krogbranschen

STOCKHOLM Många anställda i restaurangbranschen dricker så mycket att de riskerar bli alkoholiserade. Var tredje kan behöva vård, värst är det bland unga vuxna. Det visar en enkät från Stad-enheten bland kroganställda i Stockholm.

Över 8 av tio anställda på krogar har riskabla dryckesvanor. Och 33 procent av männen och 40 procent av kvinnorna har sådana alkoholvanor att de kan behöva behandling och 14 procent av männen och 16 procent av kvinnorna har så problematiska vanor att specialistvård är direkt nödvändig.

Ett urval av 200 anställda (20-35 år) på stockholmsrestauranger har fått svara på frågor om alkoholvanor, beroendetecken och konsekvenser av drickande, enligt den s.k. Audit-mätmetoden.

– Resultaten är naturligtvis mycket allvarliga. Och de skiljer sig mycket jämfört med övriga befolkningen. Och det är i den yngsta gruppen 20-25 år som vi hittar de allvarligaste problemen, säger alkoholforskaren Håkan Leifman, chef för Stad, till Drugnews.

Enkäten presenterades i måndags på Krögarmässan i Stockholm. Leifman anser att krogägarna måste ta ett större ansvar för sina anställda.
– Krögarna måste uppmärksammas om vilken riskbransch de är verksamma i och att arbetskulturen är mycket tillåtande vad gäller alkohol. Studien bör kunna bli ett verktyg för förebyggande och personalvårdande insatser, och erbjuda behandling där det är aktuellt, säger Håkan Leifman.

Enkäten är delresultat av en större pågående studie med alla som deltar i Stads tvådagarsutbildning i ”Ansvarsfull alkoholservering” som vänder sig till anställda på krogar varav många har sena öppettider. Över 7000 anställda har gått kursen sedan starten 1997.

Liknande enkäter om kroganställdas alkoholvanor i övriga landet görs i samband med utbildningar, men har hittills inte sammanställts för hela landet.
– Arbete på krog är ett riskyrke vad gäller alkohol och skiljer sig nog inte mycket, men kan knappast bli allvarligare än de svar vi fått i Stockholm, säger Håkan Leifman.

• Fotnot: Ladda ner

Relaterad läsning