Krogpersonal dricker för mycket

STOCKHOLM Sex av tio som arbetar på krogen dricker mycket och riskerar alkoholism, och bland unga kvinnor har hela 82 procent problemdrickande. Det visar en studie bland 600 kroganställda i Stockholm.

Det är Stockholms universitet som publicerar en studie på Scandinavian journal of Public Health. Den bygger på riktade frågor om alkoholvanor bland krogpersonal som gått utbildning i ansvarsfull servering 2009 i Stockholm.

Bland de nära 600 anställda på restauranger och barer som deltog svarade 60 procent att de drack så mycket att de låg över nivån till riskkonsumtion, det är tre fyra gånger mer än bland befolkningen.

Särskilt bland kvinnor under 30 år var drickandet utbrett, åtta av tio dricker mycket och riskerar utveckla beroende.

Enligt forskarna finns några huvudförklaringar till de riskabla dryckesvanorna.
Många av de som börja jobba på krogen dricker mycket redan innan de börjar. Och arbetet är ofta stressigt och tillgången till alkohol stor, enligt professor Thor Norström, Institutet för social forskning vid Stockholms universitet, en av författarna till studien.

Han menar att arbetsgivaren har ett stort ansvar.
– Det här är ett riskjobb, så att man är medveten om det och det finns en beredskap att fånga in de som utvecklar ett riskbeteende, säger Thor Norström till Ekot.

Till TT säger Lise-Lotte Argulander, förbundsjurist på arbetsgivarorganisationen Visitas för hotell och restauranger, att man arbetar aktivt med alkoholpolicy för att förebygga missbruk bland anställda.

Men alkoholrelaterade problem är inte bara begränsade bara till de som dricker mest, utan flest problem och skador (t ex våld och olyckor) åstadkommer den större grupp som dricker mer måttligt. Något forskarna kallar en “preventionsparadox“.

– Slutsatsen är att kroganställda är en riskgrupp när det gäller drickande, men att förebyggande insatser bör inriktas mot hela denna grupp och inte mot en avgränsad undergrupp med extremt drickande, kommenterar professor Thor Norström.

Studien har genomförts tillsammans med STAD (Stockholm förebygger alkohol- och drogproblem) och CAN (Centralförbundet för alkohol och narkotikaupplysning).

Etiketter:

Annonser