Tobaksskatten chockhöjs i USA

WASHINGTON Som ett led i en stor antirökkampanj chockhöjs nu den federala skatten på tobak i USA. I ett slag tredubblas den till drygt en dollar för en ask cigaretter, den största höjningen någonsin.

Pengarna som kommer in har president Obamas administration bestämt ska gå till hälsovård för oförsäkrade barn, rapporterar flera medier.

Kritiker menar att med höjningen bryter Obama sitt vallöfte att inte höja några skatter som drabbar familjer med årsinkomster under en kvarts miljon dollar. Och att det är särskilt fattiga som drabbas av att skattehöjningen då rökning är mer utbredd bland dem.

Tobaksmotståndare menar att det är positivt att höja skatten under den pågående recessionen, eftersom det kommer att leda till att fler slutar röka. Höjningen – med 62 cent till 1,01 dollar – innebär att en ask cigaretter nu kostar drygt sex dollar. Liknande höjningar sker för alla tobaksprodukter.

Skattehöjningen är bara första steget i den antirökkampanj som den av demokratiska partiet styrda kongressen initierat.

Nästa steg blir att tillåta Food and Drug Administration, en kombinerad motsvarighet till läkemedels- och livsmedelsverket, reglera tobak, Något som tobaksindustrin hårdnackat motarbetat under en lång rad av år.

Etiketter:

Annonser