Allt fler amerikaner fimpar

WASHINGTON Tobakskonsumtionen i USA fortsätter att falla. Ifjol köpte amerikanska rökare 378 miljarder cigaretter, den lägsta försäljningssiffran på 55 år.

Konsumtionen inklusive andra slags tobaksprodukter föll år 2005 till de lägsta nivåer som inte registreras sedan början av 1930-talet, rapporterar Tobaksfakta och hänvisar till en rapport byggd på federal statistik över tobaksskatter. Den har utarbetats av en förening av delstaternas statsjurister (attorney general).

En viktig brytpunkt var den stora nationella uppgörelse som de stora tobaksjättarna tvingades acceptera 1998 efter att bolagens hemliga strategier som avslöjat att de länge känt till och försökt dölja tobakens skadeverkningar. I uppgörelsen (The Master Settlement Agreement) gick bolagen med på att under 25 år betala 246 miljarder dollar till delstaterna för de skador som deras produkter åsamkar.

Sedan den uppgörelsen har cigarettförsäljningen har sjunkit 20 procent. Bland annat som en följd av tredubblade cigarettpriser (både industrins pris och tobaksskatterna har höjts). Dessutom har tobaksreklam begränsats och rökförbud införts i allmänna byggnader och serveringsställen i dussintals delstater och hundratals län och kommuner.

– Jag tror att vi har nått en vändpunkt där de flesta människor uppfattar tobak som hälsofarlig och helt oglamorös, säger Tom Miller, attorney general i Iowa, till Washington Post.

Men fortfarande åsamkar tobak stora hälsoproblem i USA. 45 miljoner av vuxna amerikaner (21 procent) röker och nära 22 procent av gymnasieeleverna. Och årligen dör 440000 amerikaner i tobaksrelaterade sjukdomar.
Ett nationell hälsomål i USA är att till 2010 försöka minska andelen vuxna rökare till 12 procent och rökande ungdomar till 15 procent, enligt Tobaksfakta.

Etiketter:

Annonser