Bakslag för process mot tobaksbolag i USA

WASHINGTON Tobakssektorns aktier steg sedan en appellationsdomstol i Washington avvisat USA:s regerings skadeståndskrav på miljardbelopp från tobaksbolagen för vinster genom bedrägeri och vilseledande marknadsföring.

Federala regeringen har genom att försöka utnyttja den s.k. Rico-lagen från 1970 försökt att kräva tobaksbolagen på cirka 280 miljarder dollar i återbetalning av historiska vinster. Lagen var avsedd för att underlätta maffiabekämpning och domstolen ansåg i fredagens uttalande att lagen är avsedd för brottmål med höga bevismål och inte civilrättsliga fall som den aktuella processen.

Tobaksbolagen anklagas för att i ett halvt sekel hemlighållit och förnekat rapporter om tobakens skaderisker och tillsammans försöka locka fler ungdomar att börja röka.
Något som företagen förnekat, istället ska de korrigerat tidigare felaktig reklam allteftersom och vidtagit åtgärder efter en förlikning 1998. Då gick tobaksbolag med på att betala 206 miljarder dollar till 46 delstater.
Dessutom har enskilda personer lyckats få stora skadestånd för de tobaksrelaterade skador de fått genom att röka bolagens produkter.

Målet i distriktsdomstolen kommer nu att fortsätta, men kommer nu mer att inriktas på frågor som restriktionen kring marknadsföring av tobak. En tänkbar utgång är att regeringen träffar en förlikning, rapporterar Tobaksfakta.

Etiketter:

Annonser