Philip Morris aktie sjönk efter rekordskadestånd

(Drugnews/SL)
LOS ANGELES En domstol i Kalifornien har dömt amerikanska tobakbolaget Philip Morris att betala motsvarande över 30 miljarder kronor i skadestånd till en lungcancersjuk rökare. Cigarettjättens aktier sjönk på torsdagen efter rekordskadeståndet.

Skadeståndet är det hittills största som utdömts i en mål mellan ett tobaksbolag och en enskild rökare. 56-årige Richard Boeken började röka vid 13 års ålder och har rökt två paket Marlboro om dagen i 40 år. För fyra år sedan fick han diagnosen lungcancer, och sjukdomen har sedan spritt sig till ryggraden och hjärnan.
Boeken, försäkringsmäklare i Topanga, Kalifornien, ansåg i sin stämning att Philip Morris hemlighållit hälsoriskerna med sin produkt och för honom och allmänheten.

En domstolsjuryn i Los Angeles gav i en dom på onsdagen mannen rätt och tycker att tobaksföretaget gjort sig skyldig till bedrägeri, försumlighet och att tillverka en hälsoskadlig produkt, enligt Washington Post och Tobaksfakta.
Philip Morris betraktar domen som ”vansinnig” och ska överklaga. Mannen borde förstått att det inte är nyttigt att röka 40 cigaretter om dagen – det var hans eget val, ingen tvingade honom, anser tobaksföretaget.

Tidigare har USA:s tobaksindustri i dyra förlikningar tvingats betala stora belopp i kollektiva stämningar från sjuka rökare och delstaters hälsovårdsmyndigheter.

Läs mer i Drugnews:
Skadestånd till rökare bäddar för fler stämningar

Etiketter:

Annonser