“Annika Östberg på väg hem“

SAN FRANCISCO/STOCKHOLM Svensk-amerikanska livstidsfången Annika Östberg, dömd för medhjälp till mord, uppges ha släppts ur kvinnofängelset i Kalifornien och vara på väg till Sverige.

Enligt en talesman för kvinnofängelset i Corona släpptes hon 23 mars efter en överenskommelse mellan svenska regeringen och amerikanska myndigheter. Annika Östberg, född 1954 som suttit mer än halva sitt liv i fängelse, sägs nu vänta i ett fängelse i New York på att hämtas för att föras till gamla hemlandet i ett chartrat flygplan.

Det uppgav SVT Aktuellt och flera kvällstidningars nätsidor i måndags kväll. Uppgifterna har ännu bekräftats av svenska utrikesdepartementet. Hennes advokat säger till SVT att det är ett känsligt läge, att innan hon är i planet så kan amerikanska myndigheter avbryta hemfärden.

När hon väl kommer till Sverige väntas hon få fortsätta avtjäna straffet ytterligare en tid.

Annika Östberg dömdes för medhjälp till mord 1981 i samband med ett rån på en restaurangägare och senare en polisman under flykten. Hennes dåvarande pojkvän Bob Cox som sköt ihjäl männen hängde sig i häktet och blev därför aldrig dömd. Annika Östberg dömdes till fängelse 25 år till livstid. Själv menar hon att hon bara lydde sin pojkvän, medan åklagaren hävdade att hon varit mer aktiv i brotten, distraherat offren och laddade om vapnet åt pojkvännen.

Hennes nådeansökan har avslagits fyra gånger av Kaliforniens guvernör, senast av guvernör Arnold Schwarzenegger, och polismannens anhöriga. Hennes fall skulle åter prövas nästa år.

Hon kom i unga år till Kalifornien tillsammans med sin mamma, men de förlorade så småningom kontakten. Östberg rymde och hamnade tidigt i tungt drogmissbruk. Hon berättar i boken Sorgfågel av Lena Katarina Swanberg att hon ofta viljelöst följt tidigare pojkvänner, som försett henne med narkotika. Östberg har i unga år också försörjt sig genom narkotikahandel och dömdes för dråp i början av 1970-talet.

Annika Östbergs fall har engagerat flera svenska regeringar och enskilda som vädjat om att hon ska släppas ur amerikanskt fängelse. Själv uppger Östberg att hon har förändrats till det bättre i kriminalvården, och önskar få återvända till Sverige.

Här har hennes mor länge väntat på att få återse sin dotter. Nu kan det vara på väg att gå i uppfyllelse.

Etiketter:

Annonser