Annika Östberg kan friges 2011

ÖREBRO Annika Östberg som satt 28 år i USA dömd för dubbelmord och kom hem i våras får sitt straff omvandlat från livstid till tidsbegränsat. Det meddelade Örebro tingsrätt i måndags. Hon kan bli fri redan i maj 2011.

Östberg, idag 55 år, dömdes för del i mord på en restaurangägare och en polisman 1981 i USA dit hon kommit som barn med sin mor. Hon hamnade tidigt i drogmissbruk, prostitution och brott.

Polismannens släktingar motsatte sig hennes nådeansökningar och att utlämnas till Sverige. Men i april i år fördes hon från ett fängelse i Kalifornien till kvinnofängelset Hinseberg nära Örebro, efter hemliga förhandlingar mellan guvernören och svenska regeringen. Senare överfördes hon till Färingsö-anstalten nära Stockholm som har lägre säkerhetsklass.

Tingsrätten tidsbegränsar nu straffet till 45 år och genom svensk praxis så släpps hon alltså ut efter två tredjedelar, det vill säga 30 år. Tiden fram till dess anser rätten hon behöver som utslussningstid. Vid minsta tecken på att hon inte sköter sig kan permissioner dras in och hon riskerar att förlora sin utslussningsplats, enligt kriminalvårdslagen.

Därefter ska hon ha en prövotid efter villkorlig frigivning på 15 år, om hon återfaller i brott så måste hon avtjäna hela återstoden av straffet.

Tingsrätten bedömer att ”Annika Östberg har en mycket låg återfallsrisk” och att en utslussningstid på ett och ett halvt år ”är väl avvägd”. Chefsåklagare Gunnar Brodin har nu två veckor på sig att överväga om han ska överklaga domen.

Åklagaren anser att frågan om omvandling av livstidsstraffet är för tidigt väckt. Något Annika Östberg och hennes advokat inte instämmer i.
– Jag kan inte tänka mig att gå tillbaka till mitt tidigare liv. För 30 år sedan var jag en förvirrad narkoman. Det är jag inte i dag. Jag har i dag stöd, ett behandlingsprogram och en tro, sade hon förra veckan rapporterar TT.

Etiketter:

Annonser