Ifrågasatt alkoholstatistik trovärdig

ÖSTERSUND Svensk alkoholstatistik håller måttet. Det konstaterar internationella forskare som granskat Stockholms universitets månatliga mätningar över svenskarnas alkoholkonsumtion och vanor. Metoder som alkoholindustrin återkommande har kritiserat.

Alkoholforskarna på Sorads, Stockholms universitet, mätningar (Monitor-undersökningen) ligger även delvis till grund för politiska bedömningar över alkoholutvecklingen i landet.

Det är särskilt slutsatserna om att alkoholkonsumtionen planat ut och att privatinförseln minskat och Systembolagets andelar ökar som alkoholindustrin ifrågasätter.

Bryggerinäringen och Sprit- och vinleverantörerna har tvärtom hävdat att exporten ökar till de gränsbutiker som svenska resenärer handlar i och sedan transporterar hem. Ofta med budskapet att alkoholskatterna måste sänkas för att förebygga smuggling och privatinförsel.

Men alkoholforskarna på Sorad får stöd av internationella experter som Folkhälsoinstitutet bjöd in till ett metodseminarie för att diskuterar eventuella svagheter i Monitor-undersökningen.

Sorad sammanställer både försäljningssiffror av alkohol och gör dessutom månatligen enkäter med 1500 personer för att fånga upp konsumtion av den oregistrerade och illegala handeln.

Granskarna kom fram till att kritikerna själva lutar sig på delvis bristfälligt underlag (exempelvis så redovisar de bara statistik över ett urval av populära märken). Och den resestatistik som finns och att större del av införseln kommer från Tyskland fångas även upp i Sorads undersökningar.

– Slutsatsen är att undersökningarna är trovärdiga och bättre än andra tillgängliga alternativ för att beräkna alkoholkonsumtionen, säger Sven Andréasson, avdelningschef vid Statens folkhälsoinstitut, i en kommentar . Den rapporterade minskningen i privatinförsel bedömdes som trovärdig.

• Sorad har återkommande sagt att man är beredd att ta del av och väga in alkoholbranschens egen försäljningsstatistik. Men Erika Nylander, vd på Sprit- och vinleverantörer, säger till Drugnews att man inte kan redovisa underlaget då informationen är hemlig och bolagens detaljstatistik påverkar börsen.

Etiketter:

Annonser