Gränshandel med sprit minskar

STOCKHOLM Kronfallet har minskat svenskars alkoholinförsel. Gränshandeln med sprit minskade första kvartalet med 19 procent, enligt Sprit- och Vin leverantörerna.

Det är sedan i höstas som SVL sett en minskad försäljning i gränsbutiker i Tyskland, Estland och Danmark av ett antal spritmärken som intresseorganisationen följer sedan några år. Det är också där många svenskar brukar handla billig EU-alkohol och frakta hem.

– Vad kronfallets påverkan på gränshandeln med sprit visar är att privatinförsel och smuggling av sprit är priskänsligt. När prisskillnaden pressas så minskar också de ekonomiska incitamenten att köpa alkohol på kontinenten, säger Erika Nylander, VD på SVL i en kommentar.

Men hon landar ändå i åsikten att svenska alkoholskatter behöver sänkas. Det skulle ge en mer bestående och kontrollerad effekt än kronans kurs mot andra valutor, enligt SVL.

Den avtagande privatimporten för sprit verkar dock inte gälla för starköl. Branschorganet Svenska Bryggerier uppger att exporten till gränshandeln ökat 25 procent ackumulerat under årets första fyra månader.

Drugnews har tidigare rapporterat att Systembolaget ökar marknadsandelen och säljer mer alkohol. Men även att svenskarna handlar mindre smuggel och privatimporterat och minskat hela sin totalkonsumtion av alkohol, enligt alkoholforskarna på Stockholms universitet, Sorad.

Varje svensk över 15 år dricker nu i snitt drygt 9,4 liter ren alkohol per år, vilket är en minskning med 0,4 liter, enligt kvartalsstatistik från Sorad.

Etiketter:

Annonser