Världen vill ha höjda tobakskatter

WASHINGTON Om skatterna ska höjas när världens länder behöver få balans i sina budgetar, ser medborgarna helst höjda skatter på tobak och alkohol . Det visar en världsomspännade opinionsundersökning.

Det är opinionsinstituetet Ipsos som genomfört en undersökning bland 23 000 medborgare världen runt (dock ej Afrika) för att får svar på hur de ser på vad regeringarna bör göra för att klara budgetarna. Undersökningen är genomförd på uppdrag av den amerikanska mediekoncernen McClachy.

En klar majoritet – 90 procent – ser helst att regeringarna håller sina budgetar genom att dra ned på kostnaderna, och då företrädesvis genom minskat bistånd och lägre löner för offentliganställda.. Men om skatterna ska höjas finns det två tydliga alternativ som föredras av alla länders medborgare, skatterna på tobak och skatterna på alkohol. Det var i varje fall resultatet när de tillfrågade fick välja de tre skatter de helst skulle se höjda för att klara de offentliga budgetarna.

Höjda tobaksskatter får störst stöd. 65 procent av de tillfrågade skulle välja att höja skatterna på tobak om det var de som skulle ta beslutet. Störst stöd för en tobaksskattehöjning finns i Latinamerika, där en sådan skattehöjning förordas av tre av fyra tillfrågade. Näst störst stöd har en tobaksskattehöjning bland invånarna i de så kallade BRIC-länderna, Brasilien, Ryssland, Indien och Kina. Av de tillfrågade i Europa skulle 66 procent stödja en tobakskattehöjning.

Globalt är det också en majoritet, 53 procent, av de tillfrågade som vill se en höjning av alkoholskatterna om skatterna behöver höjas. Även här finns det största stödet i Latinamerika, där 61 procent skulle välja att höja alkoholskatterna. Näst störst stöd finns i Europa, där 57 procent av de tillfrågade skulle höja alkoholskatterna för att stärka statens ekonomi.

Fotnot: Undersökningen genomfördes från den 14 april till den 7 maj i 23 länder, med 1000 tillfrågade i varje land. Undersökningen genomfördes med webbenkäter i USA, Kanada, Brasilien, Mexiko, Argentina, Sydkorea, Kina, Japan, Australien, Ryssland, Ungern, Indien, Tjeckinen, Polen, Turkiet, Sverige, Nederländerna, Belgien, Tyskland, Frankrike, Italien, Spanien och Storbritannien. De undersökta länderna står tillsammans för 75 procent av världens BNP.

· PowerPoint från undersökningen finns här: Global citizens advice to the G8

Etiketter:

Annonser