Dyrare sprit och tobak med rödgröna

STOCKHOLM Rödgröna oppositionen ska höja skatterna på alkohol och tobak från årsskiftet om de vinner valet. Det finns med i det budgetförslag som presenteras på måndag, erfar TT.

Skattehöjningen från 1 januari omfattar två miljarder kronor, 1,4 miljarder på alkohol och 600 miljoner på tobak. Det skulle göra exempelvis en flaska sprit ungefär 24 kronor dyrare, en flaska vin ett par tre kronor, ett paket cigaretter 2 kronor och en dosa snus 2:40 kronor dyrare.

I en gemensam motion i höstas föreslog de rödgröna också högre skatt på alkoläsk (cider och färdigblandade drinkar) som särskilt ungdomar konsumerar.

Även finansminister Anders Borg (M) har sagt att han skulle vilja höja skatterna på tobak och alkohol, utan att precisera när. “Alkohol är ett gissel“, sade han nyligen i en ekonomidebatt i TV-kanalen Axess.

Vallöften och budgetförslag har sipprat från de rödgröna partierna under helgen, både i 1:a majtalen och under söndagen. Sänkta arbetsgivaravgifter i två steg, högre tak i a-kassan och lägre avgifter, mindre skillnad på pensionärers och löntagares inkomstskatter är några andra vallöften. Oppositionen vill investera mer än regeringen i transporter, särskilt järnvägar och kollektivtrafik, och uppmuntra byggande av fler hyresrätter.

Det ska betalas bland annat med högre skatter för höginkomsttagare, avskaffande av vårdnadsbidrag och pigavdrag (skatterabatt på hushållsnära tjänster), förutom intäkter från högre alkohol- och tobakskatter. MP vill även höja bensinskatten rejält.

Etiketter:

Annonser