Högre skatt på alkohol och tobak?

GÖTEBORG Högre skatt på alkohol, tobak och miljöskatt på koldioxid att är att vänta i framtiden, uppgav finansminister Anders Borg i ett anförande häromdagen.

Finansministern höll ett tal på Handelshögskolan och menade att några stora skattesänkningar inte är att vänta närmaste åren. Han avfärdade sänkta fastighetsskatter och flaggade istället för skatt på koldioxid och höjda avgifter på alkohol och tobak att vänta i framtiden.

Anders Borg (M) uttryckte för ett par år sedan “att det är bättre att folk jobbar än super“, angående prioriteringar av sänkta skatter.

Enligt TT så berömde han i anförande i torsdags även förra S-regeringen för den sanering av ekonomin som genomfördes under Göran Perssons tid. Höjda skatter är avgörande för att kunna bibehålla en stabil ekonomi i framtiden, sade Borg som anser att skattetrycket i Sverige bör vara cirka 35-45 procent av bruttonationalproduktionen.

Anders Borg tycker inte heller att de överskott som flera kommuner redovisade ifjol ska användas till kortsiktiga skattesänkningar. Något som annars är frestande under ett valår.

I andra sammanhang har borgerliga alliansen uppgett att det nu finns utrymme för skattesänkningar för pensionärer, vilket väntas i kommande vårbudget.

Etiketter:

Annonser