IOGT-NTO vill bli ännu större

GÖTEBORG Nykterhetsrörelsen IOGT-NTO vill öka sitt inflytande, bidra till minskad alkoholkonsumtion i samhället och växa till 60 000 medlemmar om sex år. Den strategin antogs vid den pågående kongressen i Göteborg.

I strategin fram till 2015 nämns mål som att bli en starkare folkrörelse, bli mer välkänt och öka medlemsantalet från dagens cirka 44 000 till 60 000. En tidigare kraftig medlemsökning planade något ut efter den uppmärksammade uteslutningen av pastor Åke Green.

IOGT-NTO ska fortsätta vara en aktiv samhällsaktör och bidra till en minskad alkoholkonsumtion i samhället.
– Vi har satt kaxiga mål, säger Anna Carlstedt till nättidningen Accent .

Carlstedt som idag är vice ordförande är föreslagen att efterträda Sven-Olov Carlsson som avgår efter 26 år i nykterhetsrörelsens topp.

I nya alkohol- och narkotikapolitiska programmet får narkotika en starkare roll än tidigare. Detta är ett resultat av att förbundet senare år ökat sin satsning inom narkotikapolitiken, exempelvis i det nya internationella nätverket World Federation Against Drugs där Sven-Olov Carlsson nyligen utsågs till styrelseordförande.

Riksstyrelsens förslag att kongresser framöver skulle flyttas till veckoslut för att spara pengar och öka effektivitet avslogs efter en längre debatt. De samordnade beslutande organen, där även UNF och Junis kongressar samtidigt, ska fortsätta anordnas på somrarna på olika platser i landet för att både erbjuda “politik och party“. Nästa kongress ska hållas sommaren 2011 i Åre.

Kongressen som pågår till och med lördag har även beslutat att klimatkompensera sina resor. En veteranmedalj utdelades till Åke Lindgren som gick med i nykterhetsrörelsen 1939, varit aktiv i försäkringsbolaget Ansvar och hållit i en forskningsstudie om den moderna nykterhetsrörelsen.

Etiketter:

Annonser