Kraftig ökning av Systemförsäljning

STOCKHOLM Systembolagets försäljning under första halvåret ökade med nästan 10 procent jämfört med samma period förra året. Störst är ökningen i Skåne där ökningen är drygt 17 procent.
”Vi ser fler och fler danska kunder i butikerna”, säger Systembolagets Lennart Agén till Drugnews.

Systembolaget fortsätter en kraftig försäljningsökning. Under det första halvåret 2009 sålde Systembolaget 9,3 procent mer alkohol än under samma period förra året. Det motsvarar över 21 miljoner liter ren alkohol. Ökningen omfattar alla sorters alkohol.

Ökningen har pågått under en längre tid. Enligt Lennart Agén, press- och informationschef på Systembolaget, är det i mycket den svenska kronans sjunkande värde gentemot valutorna i Norge, Danmark och Finland som ligger bakom Systembolagets ökade försäljning.

– Det är i grund och botten en valutaeffekt, även om vi sett att intresset i södra Sverige att tura till Danmark och Tyskland minskat redan från 2008, säger Lennart Agén till Drugnews.

Den alkoholdryck som ökar mest är vin, som ökat med 11 procent, men även försäljningen av starköl, sprit och cider ökar kraftigt med 6¬7 procent.

Försäljningen ökar över hela landet, men är störst i Skåne. Mätt som ren alkohol har försäljningen i Skåne ökat med 17,7 procent. Den skånska vinförsäljningen har ökat med mer än 20 procent och försäljningen av öl med nästan 15 procent.

Det är inte bara det att svenskarna handlar på hemmaplan som gör att Systembolagets försäljning ökar. Det finns också utslag av att personer från grannländerna kommer till Sverige för att göra alkoholfynd.

– Det har alltid varit många norska kunder, men det har ökat nu i och med valutans svaghet. Vi ser också fler och fler danska kunder i butikerna, något vi inte sett på länge, säger Lennart Agén.

Det är framför allt på viner från omkring 100 kronor som Systembolagets priser är konkurrenskraftiga med de danska butikernas alkoholpriser, enligt Lennart Agén.

Fotnot: Hela Systembolagets försäljningsstatistik finns tillgänglig här (pdf): Systembolagets försäljning jan-jul 2009

Etiketter:

Annonser