Miljoner till svensk ANT-forskning

STOCKHOLM Forskningsrådet har fördelat drygt 51 miljoner kronor till tre programstöd och 15 projekt om alkohol, narkotika och tobak. Detta i enlighet med den extra förstärkning som angavs i forskningspropositionen.

Regeringen beslutade ifjol att ge 15 miljoner extra per år 2009-2012 till ANT-forskning.

Nu har Forskningsrådet för arbetsliv och socialvetenskap, FAS , fördelat pengarna för perioden.

Tretton hade sökt programstöd , varav tre har utsetts att få sex miljoner kronor vardera med möjlighet till det dubbla efter en kontrollstation. Det är ofta grupper av etablerade forskare som tillsammans söker för sex år.

• Karolinska institutet, institutionen för folkhälsovetenskap, får anslag för studera alkohol och cannabis i longitudinellt perspektiv.
• KI, institutionen för klinisk neurovetenskap, får detsamma för tillämpad preventionsforskning på alkohol- och drogområdet.
• Uppsala universitet, institutionen för farmaceutisk biovetenskap och biologisk beroendeforskning, ska studera alkoholens inverkan på hjärnan, genetiska faktorer och nya medicinbehandling (se särskild Drugnews-artikel).

Dessutom hade 96 ansökningar om projektbidrag kommit, men bara 15 får stöd om totalt 33,2 miljoner kronor. Det handlar om allt från forskning om telefonbaserad rökavvänjning, riskfaktorer för alkoholrelaterad sjuklighet, alkoholrelaterade problem bland unga till en randomiserad studie om från sprutbyte till evidensbaserad missbruksbehandling.

– Det finns både bredd och djup i ansökningarna och har resulterat i stor spridning av anslagen. Möjligen har efterfrågan till narkotikaprojekt varit ganska liten, säger Erland Hjelmquist, huvudsekreterare på FAS, till Drugnews.

Få av de projekt som nu fått stöd berör särskilt narkotikafrågor. Det var något som flera varnade för när Mobilisering mot narkotika lades ner, MOB fördelade över 94 miljoner kronor till narkotikaforskning under sin tid.

FAS väntas göra en ny utlysning av forskningsmedel inom ANT i slutet av fyraårs-perioden.

• Fotnot: De 15 ANT-projekt som får stöd. FAS är en av fyra stora statliga forskningsfinansiärer. FAS initierar och stöder grundläggande och behovsstyrd forskning “för att främja människors arbetsliv, hälsa och välfärd“. Dess forskningsbudget 2009 är 405 miljoner kronor.

Etiketter:

Annonser