“Mobilisering mot narkotika fortsätter“

STOCKHOLM Regeringens satsning Mobilisering mot narkotika kommer att fortsätta även efter årsskiftet då mandatet löper ut. Formerna för förlängning diskuteras nu, avslöjade samordnaren Björn Fries i samband med att forskardagarna avslutades. Men han vill inte säga om han själv fortsätter.

Frågan kom upp i samband med att det var examensdags för den stora forskarsatsning om narkotika som “mobben“ initierat. Omkring 50 miljoner kronor har satsats på ett 60-tal projekt om allt från hur narkotikan kommer till landet, varför unga börjar använda droger, missbrukets konsekvenser och vård och behandling.

Flera av studierna, flera av dem pågår fortfarande, redovisades under tre forskardagar förra veckan i Stockholm. Flera hundra peroner hade kommit, men än fler hade följt seminarierna via webben. satsningen prisades som en rejäl “injektion“ för svensk narkotikaforskning. Satsningen prisades som en rejäl “injektion“ för svensk narkotikaforskning.
-Men vad händer sedan, när Mobilisering mot narkotika försvinner, undrade flera oroligt.

Björn Fries berättade att regeringskansliet håller på att se över formerna för en fortsättning av projektet som officiellt avslutas vid nyår efter snart fyra år.
-Beslutet är inte taget, men förslaget kommer att läggas fram i samband med budgetpropositionen och förslag till ny narkotikahandlingsplan, berättade Fries.
Han är nöjd över att narkotikafrågan lyfts på den politiska agendan och diskuteras mer, att drogexperimerande bland unga verkar vänt nedåt, men tycker att det växande tunga missbruket oroar.

-Även i framtiden ska forskningen värnas. Politiska beslut måste vila på vetenskap, och visshet om att det vi gör har effekt. Det ni forskar gör är jätteviktigt, men det är inte främst för era karriärer vi stöder, utan för att kunskapen ska föras ut till verkligheten och användas bland de stackare som dagligen slåss med sitt beroende.

Björn Fries utsågs i början av 2002 till nationell narkotikasamordnare och sedan rest land och rike runt. Med en samlad budget på 260 miljoner kronor har det hållits seminarier, presskonferensen, möten med lokala entusiaster, kampanjer och publicerats rapporter och utvärderingar.
-Jag har nog hållit uppåt ett tusen tal sedan starten. Det är viktigt att vara synlig och träffa de lokalt som är engagerade i frågan, säger han till Drugnews.

• Vill du själv fortsätta som samordnare!
-Det vill jag inte kommentera eller spekulera om innan det är aktuellt, svarar han.

• Vid en avrundande samtal så diskuterades på framtiden för narkotikaforskningen. Forskaren Johan Franck skisserade en vision om ett sameuropeiskt forskningsinstitut med förebild av resursstarka amerikanska Nida (National institute of Drug abuse). Med funderingar såsom flera nationella institut eller ett gemensamt, gemensam forskning om alkohol och narkotika, en gemensam europeisk narkotikapolicy, om läkemedelsindustrin ska inbjudas delta, gå samman med EU:s drogobservatoriet i Lissabon…
-Vågar vi, ska vi vänta eller bli föregångare? Var Francks provocerande undran.

De flesta antog dock en lite försiktig hållning i debatten.
-Vi bör bilda ett nationellt oberoende beroendeinstitut som innefattar allt från nikotin och alkohol, till kokain och amfetamin. Då skulle vi till och med vara före Nida, sade Jörgen Engels, Svensk beroendemedicin, i Göteborg.

Forskningsnestorn Fred Nyberg på Mobilisering mot narkotika, som fungerat som värd under forskardagarna, var nöjd efteråt.
-Vi har stimulerat till att täppa till en del kunskapsluckor, men mycket återstår. Vi har bland annat fått olika sjukhus att samarbeta, börjat utvärdera missbruksvården, kommit långt om heroinbehandling, amfetaminkunskaper är på gång, men mycket återstår om exempelvis cannabisbehandling och missbruk bland invandrargrupper, sade Nyberg till Drugnews.
Även han är skeptisk till att bilda ett europeiska Nida.

Etiketter:

Annonser