Forskardagar om knarkproblemen

STOCKHOLM Under tre dagar denna vecka presenteras över 60 forskningsprojekt om svenska narkotikamarknaden, attityder, missbruk, konsekvenser och vägar ur missbruket. “Vi vill föra ut det vi fått reda på för att användas i verkligheten“, säger till Drugnews Anna Liedbergius, informatör på Mobilisering mot narkotika som anordnar konferensen

Regeringens mobiliseringsgrupp har under åren 2002-2005 satsat drygt 50 miljoner kronor i vad som beskrivs som tidernas största satsningen i svensk narkotikaforskning. Och nu ska forskarna berätta om sina projekt under tre intensiva dagar på Rosenbads konferenscenter.

Tisdagen ägnas åt narkotikamarknaden – knarkets väg till Sverige, tillgång och efterfrågan och varför en del ungdomar börjar testa droger. Onsdagen handlar mer om själva missbruket och dess skadliga konsekvenser, medan sista dagen ägnas mer åt vård och behandling.
“Det finns flera kunskapsluckor som måste täppas igen“, sade Mobiliserings forskningsansvarige Fred Nyberg när forskarsatningen sjösattes för ett par år sedan.
Nu ska Nyberg och narkotikasamordnaren Björn Fries själva leda flera av veckans seminarier.

Och mitt i allt presenteras under seminariet presenteras en färsk undersökning om drogvanorna bland skoleleverna i nian. Från att ha ökat i ett decennier vände trenden för ett par år sedan försiktigt nedan, och mycket tyder på att en positiva utveckling håller i sig.
Men dödsfall bland grava narkomaner i landet ligger fortfarande på en oroande hög nivå, vilket gör det knepigt för beslutsfattare att utomlands försvara inslag i den svenska restriktiva narkotikapolitiken.

Satsningen Mobilisering mot narkotika avslutas officiellt vid årsskiftet.
-Vi kommer att fortsätta att presentera forskarresultat under resten av året, liksom trestadssatningen, modellkommuner och studier om droger bland studenter och mycket annat, berättar Anna Liedbergius.
Men både Fries och folkhälsominister Morgan Johansson har antytt att de gärna ser en förlängning på “mobbens“ mandat.

Fotnot: Forskardagarnas direktsänds via webben. Hela programmet(pdf).

Etiketter:

Annonser