“Narkotikafrågan har uppgraderats“

STOCKHOLM Narkotikafrågan har flyttats upp på den politiska dagordningen, insatserna ökat och ungas växande droganvändning brutits. Det hävdas i en rapport om den förda narkotikapolitiken och handlingsplanen som regeringen i onsdags lämnade till riksdagen.

Den passivitet på alla politiska nivåer som narkotikakommissionen pekade på i rapporten Vägvalet år 2001 ska nu alltså ha hävts. I nya skrivelsen menas att frågan tvärtom nu prioriteras alltmer och att målet ligger fast – ett narkotikafritt samhälle.
Där talas om ökade insatser mot narkotika, kraftfulla satsningar inom kriminalvård och brottsbekämpning och tecken på att missbruket bland ungdomar verkar ha brutits. Och att merparten av landets 290 kommuner numer har lokala drogsamordnare.

-Det är glädjande att insatser mot narkotika på lokal och regional nivå fått genomslag. Kommunerna har ökat sina insatser mot narkotika och de flesta kommuner har i dag någon form av drogpolitisk handlingsplan. Andelen ungdomar som provat narkotika har sjunkit de senaste tre åren, så vi verkar vara på rätt väg, säger folkhälso- och socialtjänstminister Morgan Johansson i en kommentar.

För perioden 2002-2005 har 360 miljoner kronor använts för direkta insatser kopplade till handlingsplanen. Dessutom har andra satsningar också gjorts som berör drogproblemen. Över 800 miljoner kronor har avsatts framöver till missbruksvården, som utpekas som den mest eftersatta delen.
Antalet tunga missbrukare har ökat, men färre får idag vård. Dödligheten har ökat, idag dör omkring 400 missbrukare varje år.

Och även om drogenkäter bland elever i nian tyder på att drogexperimenterandet minskat något så finns flera orosmoment. Utbudet har aldrig tidigare varit så stort av narkotika och priserna har sjunkit.

• För samordning av insatserna tillsatte regeringen år 2002 narkotikasamordnaren Björn Fries och hans kansli Mobilisering mot narkotika. “Mobben“ har ordnat massor med konferenser, jippon och initierat projekt, studier och forskning sedan dess. Fries har dessutom utrett och föreslagit att omstridda sprututbytesprogram för injektionsmissbrukare ska kunna startas i hela landet för att hindra smittspridning.
Hans förordnande som samordnare går ut vid årsskiftet, men både Fries och folkhälsoministern vill gärna se en förlängning.

Fotnot: Skrivelsen Insatser för narkotikabekämpning utifrån regeringens narkotikahandlingsplan (2004/05:152, 75 sidor).

Etiketter:

Annonser