Narkotikapolitiskt vägval för Sverige

2001-01-19 10:19 (uppdat 17:09)(DrugNews/SL)
STOCKHOLM Sverige står inför ett avgörande vägval i narkotikapolitiken, anser narkotikakommissionen som på fredagen överlämnade sitt slutbetänkande till socialminister Lars Engqvist. Hård kritik utdelas över de senaste årens utveckling.

Experimenterande med droger har tredubblats under 1990-talet, nedskärningar har särskilt utarmat socialtjänsten och missbrukarvården. Samtidigt verkar narkotikafrågan nedprioriterats av regering, riksdag och kommuner.
”Svensk narkotikapolitik står inför ett avgörande vägval. Den ena vägen kräver betydande tillskott av resurser i form av engagemang, ledning, kompetens och ekonomi. Den andra vägen innebär sänkta ambitioner och betydande acceptans av narkotikamissbruket”, konstateras bland annat i rapporten ”Vägvalet: Den narkotikapolitiska utmaningen” (SOU 2000:126).

Narkotikakommissionen efterlyser en nystart för narkotikapolitiken och att regeringen snarast utser en särskild narkotikaminister som kan ansvara för arbetet och samla kommunerna till nödvändiga krafttag för att åter fylla den restriktiva drogpolitiken med innehåll .
”Socialministern har så många frågor att han skulle behöva klona sig för att räcka till. En narkotikaminister, med placering på socialdepartementet, skulle visa att regeringen prioriterar frågan mer”, säger Anneli Hulthén, ordförande i narkotikakommissionen till DrugNews.

Kommissionen har under två år genomlyst de senaste årens utveckling och man är bekymrad. Drogtillgången, ungas experimenterande och det tunga missbruket har ökat samtidigt som det finns brister i systemet. Kontrollsidan (tull, polis etc.) har minskats, men särskilt har nedskärningar drabbat sociala sektorn, missbruksbehandling och förebyggande arbete.
”Skolans möjligheter att stödja barn och ungdomar i riskzonen och upptäcka tidiga tecken på missbruk måste stärkas”, menar Anneli Hulthén och understryker att läroplanerna bör återfå riklinjer för skolans undervisning om tobak, alkohol och narkotika.

Narkotikakommissionen föreslår ett smörgåsbord av insatser och anser att minst lika mycket resurser satsas som i regeringens handlingsplan mot alkohol, dvs 450 miljoner kronor under en treårsperiod.
Här är några av förslagen:
Lokalt behöver drogläget kartläggas, drogpolitiska strategier utformas och rådgivningsverksamhet om drogfrågor för ungdomar och föräldrar byggas upp. På nationell nivå tycker kommissionen att bland annat jourtelefoner med kunnig personal inrättas dit allmänheten anonymt kan ringa.
Missbrukarvården behöver förstärkas, även om det inte finns några enkla lösningar – tunga missbrukare behöver sammansatta och långvarig insatser. Insatserna måste vara lättillgängliga, särskilt för de som just börjat missbruka. Kommissionen föreslår mer personalutbildning inom vården och att goda idéer bättre tas till vara och sprids, något som Socialstyrelsen bör ansvara för.
Inom kriminalvården bör fler särskilda drogfri avdelningar inrättas för motiverade fångar. Samtidigt vill kommissionen införa kroppsvisitering (även av personal och besökare) och sk glasade besök för att hindra narkotika att komma innanför murarna.

På kontrollsidan menar kommissionen att få skärpningar behövs:
”Vi har redan en av de tuffaste narkotikalagstiftningen i världen. Kriminaliseringen av konsumtionen ska vara kvar och innehav och försäljning av cannabisfrön bör kunna förbjudas inom befintliga lagar”, säger Anneli Hulthén.

Däremot vill kommissionen att kräkmedel ska få användas efter åklagarbeslut för att komma åt langare som sväljer narkotika (heroinkapslar) för att försvåra bevisning. Idag får endast ”tulltoa” användas, vilket kan ta flera dagar.
Klientorganisationen RFHL:s ordförande Alec Carlberg är kritisk till förslaget:
”Förutom det oetiska är tvångsmedicinering av människor som är drogpåverkade förenade med faror för missbrukarens liv”, säger Carlberg som hänvisar till kvävningsrisk och att polisen dessutom kan använda kräkmedel för att trakassera missbrukare.
Anneli Hulthén står dock fast:
”Tulltoa är knappast mer humant än kräkmedel som faktiskt minskar risken med att ha narkotika i kroppen länge. Och metoden med kräkmedel har provats framgångsrikt i Norge”.

Socialminister Lars Engqvist delar narkotikakommissionens beskrivning av hur narkotikabekämpningen försvagats. Det var också orsaken till att kommissionen tillsattes.
”I Sverige är vi fortfarande framgångsrika med vår narkotikapolitik, men kommissionens betänkande är en viktig varningsklocka och vi måste därför med kraft prioritera kampen mot narkotikan”, säger Engqvist i ett pressmeddelande.

Narkotikakommissionens betänkande går nu ut på remiss. Regeringen inbjuder frivilligorganisationer och folkrörelser att delta i utformningen av en nationell handlingsplan i narkotikafrågan senare i vår. En proposition ska läggas fram i riksdagen i höst.

Narkotikakommissionens slutrapporten kan laddas ner via kommissionens hemsida.

Läs mer i DrugNews:
”Narkotikapolitiken ett fiasko”
Alternativa narkotikakommissionens rapport

Etiketter:

Annonser